Rezerva de aur si valute a Romaniei a crescut in august cu peste 9%

Data publicarii: 04-09-2007 | Finante-Banci

Rezerva de valute a Romaniei a urcat cu 9,4% in luna august, pana la 26,34 miliarde euro, datorita cresterii puternice pe pietele internationale a preturilor obligatiunilor guvernamentale detinute de Banca Nationala a Romaniei (BNR), a anuntat banca centrala. Rezervele valutare la BNR se situau la finalul lunii august la nivelul a 24,697 miliarde euro, in crestere cu 10,07% fata de luna anterioara, arata comunicatul bancii centrale.

Cresterea de 2,259 miliarde euro inregistrata in luna august 2007 a fost rezultatul unor intrari de 2,774 miliarde euro reprezentand "venituri din administrarea rezervei internationale, cresterea puternica pe piata internationala a preturilor obligatiunilor guvenamentale aflate in portofoliul BNR, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si alte operatiuni", se arata in comunicatul transims de BNR.

Iesirile de 514,8 milioane euro au reprezentat "plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele", se mai arata in comunicat.

Rezerva de aur s-a mentinut la 104,7 tone, insa in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,645 miliarde euro. Pana la finele anului 2007, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 325 milioane euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: