Lunile urmatoare ar putea aduce o crestere a dobanzilor

Data publicarii: 04-09-2007 | Finante-Banci

Dupa un sir de patru scaderi, urmatoarele luni ar putea aduce o crestere a dobanzii de politica monetara, in cazul in care presiunile asupra cresterii preturilor ar crea dificultati in atingerea tintei de inflatie pentru acest an, noteaza Radu Georgescu in Curierul National. Anul acesta a inceput cu o dobanda de politica monetara de 8,75%, dupa care au urmat mai multe diminuari ale acesteia, dupa ce acest nivel fusese mentinut timp de opt luni. Prima "taiere" 0,75 puncte procentuale a avut loc la intalnirea C.A. al BNR din februarie, aceasta fiind si cea mai mare, urmatoarele modificari avand loc in martie, mai si iunie.

Lantul de scaderi avea loc pe fondul unei reduceri constante a inflatiei dar si a aprecierii puternice a leului, motiv pentru BNR de a incerca o calmare a acestei evolutii. Acum presiunile inflationiste au mai multe cauze. In primul rand este vorba de laxitatea politicilor fiscale si salariale, care nu sunt doar apanajul Guvernului ci si a companiilor, care din dorinta de a-si pastra angajatii au recurs la mariri ale retributiilor, chiar daca productivitatea muncii se situeaza sub cea a cresterilor salariale. A venit apoi seceta din aceasta vara care a determinat o crestere importanta a costurilor din industria alimentara, fata de alti ani in care produsele agricole reprezentau un motiv de scadere a inflatiei.

Iar pe fondul deprecierii leului, care a pierdut in ultimele trei luni circa 9% fata de euro, o majorare a dobanzii nu ar mai avea darul sa atraga multi "bani fierbinti", care au iesit din tara odata cu declansarea crizei din sistemul de credit ipotecar american, ce s-a extins apoi pe toate pietele financiare si de capital.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: