Strategie energetica: Noua companie energetica, pe bursa la un an de la infiintare

Data publicarii: 06-09-2007 | Economie

Noua companie energetica nationala va putea fi listata la bursa dupa un an de la infiintare si va avea actionariat majoritar privat dupa alti doi-trei ani de listari succesive, a declarat, joi, ministrul economiei si finatelor, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, noua companie nu trebuie vazuta ca reactie a guvernului la procesul de privatizare, ci ca un proces complementar al privatizarii. In acest sens, ministrul a explicat ca, dupa listarea la bursa a societatii, actionariatul companiei va deveni majoritar privat.

"O astfel de companie va avea o capacitate investitionala foarte mare si un rating bun pe piata internationala, astfel ca va putea participa la proiecte internationale", a afirmat Vosganian.

Vosganian a enumerat, in acest sens, posibilitatea participarii noii companii in proiectele Constanta-Trieste, cablul submarin dintre Romania si Turcia, precum si in proiecte privind constructia de reactoare nucleare in alte tari.

In ceea ce priveste capitalizarea companiei, ministrul a aratat ca aceasta ar putea fi de cateva miliarde de euro, avand in vedere activele care ar putea face parte din noua entitate, cum ar fi reactoarele nucleare, barajele de la Portile de Fier sau complexele energetice.

In privinta complexurilor energetice, Vosganian a aratat ca, pe parcursul discutiilor care vor avea loc in urmatoarea luna, se va stabili care dintre complexe vor face parte din aceasta companie si care vor fi privatizate. Totodata, potrivit ministrului, se va discuta si includerea in companie a Electrocentralei Bucuresti, a Electrocentralei Galati si a Electrocentralei Deva. "In general, companiile cu situatie financiara precara vor fi mai degraba privatizate".

Ministrul a subliniat ca nu se pune problema existentei unei pozitii dominante pe piata in privinta noii companii, intrucat toti producatorii de energie sunt de stat. "Proiectele de privatizare a termocentralelor si a microhidrocentralelor, precum si constructia de noi unitati energetice, vor echilibra piata dupa infiintarea acestei companii ", a mai spus Vosganian.

Vosganian a mentionat un alt avantaj al infiintarii acestei companii, potrivit caruia, de exemplu, o termocentrala ar putea fi finantata cu fonduri de la o distributie.

Guvernul a aprobat miercuri strategia energetica a Romaniei, prin care se urmareste infiintarea unei companii nationale energetice care sa detina producatori din surse hidro, termo si nucleare, precum si cele trei distributii de stat.

Potrivit premierului Tariecanu, saptamana viitoare vor fi organizate discutii cu Ministerul Economiei si Finantelor, cu reprezentantii reglementatorului din energie, ai producatorilor de energie din surse hidro, nucleare si termo, precum si ai celor trei companii de distributie a energiei aflate inca in posesia statului, respectiv Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud. In cadrul acestor discutii se vor stabili si termenii pana la care va fi infiintata aceasta companie.

Tariceanu a mai aratat ca formarea unei astfel de companii energetice nationale este o practica europeana, dand exemplu in acest sens compania de stat din Cehia, CEZ, care are "o cifra de afaceri uriasa si un profit de peste un miliard de euro pentru anul trecut, reprezentand coloana vertebrala din Cehia". Tariceanu a enumerat si alte companii internationale, precum Enel sau Electricite de France.

Tariceanu a explicat ca aceasta masura este necesara intrucat in sectorul energetic au loc fuziuni si achizitii. "Vrem sa intervenim in acest proces, intrucat sistemul energetic are nevoie de investitii majore pentru utilizarea resurselor renegerabile si pentru proiectele de mediu", a punctat Tariceanu.

Premierul a mai spus ca, intr-o prima etapa, statul va detine participatia majoritara, iar 20 de procente vor fi detinute de Fondul Proprietatea. Ulterior, un pachet minoritar va fi listat la bursa, iar banii investiti vor fi utilizati pentru proiecte de dezvoltare. "Presiunea exercitata de actionarii majoritari asupra managementului vor determina ca acest management sa fie de calitate", a adaugat primul-ministru.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: