Energia eoliana din Europa depaseste de cinci ori intreaga putere instalata a Romaniei

Data publicarii: 07-09-2007 | International

Capacitatile de productie a energiei eoliene in Europa au o putere instalata de peste 40 GW, adica de cinci ori mai mare decat intreaga putere instalata a Romaniei, a declarat joi directorul Centrului Energii Regenerabile, Gheorghe Pauna. Totodata, puterea instalata in Europa reprezinta 75% din intreaga energie eoliana pe plan mondial, a precizat directorul din cadrul Institutului de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG).

In ceea ce priveste potential eolian tehnic amenajabil al Romaniei, acesta este de 3.000 MW in varianta pesimista si de 9.000 MW in cea optimista, potrivit lui Pauna.

Nivelul tintelor nationale orientative privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie in consumul intern brut de energie electrica in perspectiva anilor  2010, 2015, 2020 este de respectiv 33%, 35% si 38%.

Producatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile primesc un certificat verde pentru  fiecare 1 MWh livrat in reteaua electrica din centrale noi sau retehnologizate, trei certificate verzi pentru fiecare 1 MWh livrat in reteaua electrica din sursa solara si un certificat verde pentru fiecare 2 MWh livrati in reteaua electrica din centrale hidroelectrice cu o putere instalata de cel mult 10 MW.

Pentru perioada 2008 - 2012 valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata centralizata a certificatelor verzi, administrata de OPCOM se incadreaza intre 26.2 si 46.2 euro/certificat.

Energia produsa din surse regenerabile nu este poluanta si este inepuizabila, pe termen mediu si lung, iar costurile sale sunt mult reduse, in conditiile in care pretul produselor petroliere creste. Sursele regenerabile de energie asigura totodata cresterea sigurantei in alimentarea cu energie si limitarea importului de resurse energetice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: