Procedurile de atribuire a contractelor publice vor fi verificate de Finante

Data publicarii: 07-09-2007 | Economie

Ministerul de Finante (MEF) va verifica procedurile de atribuire a contractelor publice, cele care vor fi supuse verificarii fiind selectate tot de MEF, prin Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice, iar autoritatile contractante nu au dreptul de a contesta selectia. Potrivit deciziei de miercuri a Guvernului, "Ministerul Economiei si Finantelor este institutia responsabila pentru indeplinirea functiei de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor care intra sub incidenta legislatiei privind atribuirea contractelor de achizitie publica".

Potrivit legislatiei in vigoare, selectarea se face folosindu-se analiza de risc, in principal, pe baza urmatoarelor criterii: valoarea estimata a contractului de achizitie publica sau concesiune de lucrari publice ori servicii, tipul si dimensiunea autoriatii contractante, sursa de finantare, procedura de achizitie publica utilizata, istoricul si experienta autoritatii contractante in domeniul achizitiilor publice.

Actul normative adoptat in sedinta de miercuri de catre Guvern mentine prevederile actuale, potrivit carora vor fi verificate aspectele procedurale aferente atribuirii urmatoarelor contracte: cele de lucrari si de concesiune de lucrari cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 250.000 euro, contractele de servicii si contractele de concesiune de servicii cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 euro si contractele de furnizare cu valoare estimata, fara TVA, mai mare sau egala cu 40.000 euro.

Potrivit noilor reglementari, baremul va imparti procedurile de atribuire a contractelor in categorii de risc scazut, mediu si mare. Rezultatul analizei de risc va fi comunicat autoritatilor contractante, numai pentru procedurile selectate in vederea verificarii procedurale.

Actul normativ modifica si completeaza normele de aplicare a ordonantei de urgenta a Guvernului 30/2006 privind functia de verificare a procedurilor aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: