Inflatia anuala a urcat cu aproape 1% in august, la 4,96%

Data publicarii: 11-09-2007 | Economie

Scumpirea alimentelor si a tarifelor la servicii, in special la cele de posta si telefonie, a urcat inflatia anuala cu aproape 1% in luna august pana la 4,96%, peste estimarile analistilor, arata, marti, Institutul National de Statistica (INS). Analistii anticipau o inflatie anuala intre 4,1% si 4,5% in august, ca efect al presiunilor inflationiste produse de scumpirea produselor alimentare si de majorarea tarifelor la serviciile de telecomunicatii ca efect al deprecierii leului.

Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in august cu 0,86% fata de luna iulie. Astfel, preturile marfurilor alimentare au crescut in august cu 1,68% fata de luna anterioara - dupa ce urcasera semnificativ si in iulie (cu 0,56%), iar tarifele serviciilor s-au scumpit in medie cu 1,06%. In schimb, preturile marfurile nealimentare au urcat doar usor in a opta luna a anului, cu 0,08% fata de luna precedenta, dupa ce coborasera in iunie cu 0,1% si in iulie cu 0,67%.

Cea mai mare crestere a preturilor s-a inregistrat in luna august la paine si produse de panificatie (cu 3,44%), legume (cu 3,83%), oua (13,55%), precum si la servicii postale (23,26%) si de telefon (3,01%).

Fructele proaspete s-au scumpit in medie cu 2,91% in luna august fata de luna anterioara, iar pretul citricelor si fructeleor meridionale au urcat si ele cu aproape 1%, potrivit INS.

La categoria marfurilor nealimentare, o crestere semnificativa a preturilor s-a inregistrat doar la autoturisme si piese de schimb, care s-au scumpit cu 1,07% fata de luna precedenta, si la tutun si tigari, care au urcat cu 0,85%.

Inflatia anuala medie s-a temperat usor in august pana la 4,3%, nivel inferior celui atins in luna precedenta, de 4,4%, arata datele Institutului National de Statistica.

"Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (septembrie 2006 - august 2007) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2005 - august 2006) atat cea determinata pe baza IPC cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,3% pe total", arata INS.

Inflatia de baza, din care se scad preturile administrate si cele volatile, asa numita inflatie "core", pe care banca centrala o considera un semnal pentru politica monetara, a urcat de asemenea puternic in august, cu 0,80%.

In iulie, inflatia anuala a fost de 3,99%, in urcare fata de iunie, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 3,80%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: