ONU si Banca Mondiala iau masuri pentru recuperarea averilor dictatorilor

Data publicarii: 18-09-2007 | International

ONU si Banca Mondiala au demarat, luni, o initiativa menita sa ajute tarile in curs de dezvoltare care incearca sa recupereze averile facute in mod fraudulos de fostii lor lideri, relateaza AFP. Circa 40 de miliarde de dolari sunt delapidati anual in tarile cele mai sarace ale planetei, in general de persoane aflate la cel mai inalt nivel al aparatului statului, au informat ONU si BM, lansand "Initiativa pentru recuperarea bunurilor furate" (STAR).

"Aceasta initiativa va favoriza cooperarea necesara intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, intre sectorul public si cel privat, pentru ca banii sustrasi sa revina proprietarilor de drept", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. "Nu trebuie sa existe un sanctuar pentru cei care fura de la saraci", a adaugat noul presedinte al BM, Robert Zoellick. Potrivit acestuia, initiativa este un avertisment adresat liderilor corupti, pentru a li se spune ca "nu vor scapa de justitie". "Pentru fiecare suta de milioane de dolari care va fi recuperata, se va putea finanta vaccinarea completa a patru milioane de copii, furnizarea apei pentru 250.000 de locuinte sau tratamente impotriva HIV pentru 600.000 de persoane timp de un an", a explicat Daniel Leipziger, vicepresedinte BM care se ocupa cu reducerea saraciei si gestionarea economica.

Noua initiativa prevede o colaborare intre BM si Biroul antidrog si impotriva infractiunilor din cadrul ONU, pentru ca tarile in curs de dezvoltare sa poata avea institutii capabile "sa detecteze si sa impiedice fluxul de bani ilegali, reducand astfel posibilitatea ca aceste fonduri sa fie furate", a adaugat el.

BM va exercita presiuni asupra tarilor dezvoltate pentru ca acestea sa adopte "cele mai stricte norme" in materie de combatere a spalarii de bani.

Ngozi Okonjo-Iweala, fostul ministru nigerian de finante, la originea recuperarii a 500 milioane de dolari delapidati de fostul dictator Sani Abacha, a declarat ca initiativa marcheaza o "reechilibrare" a responsabilitatilor Nordului si Sudului in lupta anticoruptie. "Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa lupte impotriva coruptiei si sa limiteze circulatia fondurilor ilegale, iar tarile dezvoltate trebuie sa faca astfel incat sa nu mai existe un sanctuar pentru aceste fonduri pe teritoriul lor", a explicat ea.

"Daca cele doua parti coopereaza, coruptii vor sti ca banii care ies vor fi trimisi in tara lor de origine", potrivit fostului ministru. Ea a cerut ONU si BM sa exercite presiuni asupra membrilor lor pentru ca toti sa ratifice Conventia ONU impotriva coruptiei, intrata in vigoare in 2005 si care obliga statele semnatare sa trimita inapoi banii obtinuti ilegal in tara de origine. Mai multe tari din G8 - Germania, Canada, Italia si Japonia - nu au ratificat Conventia, ca si centre financiare importante ca Luxembourg, Irlanda si Elvetia.

Filipine a avut nevoie de 18 ani pentru a recupera 624 milioane de dolari dintr-un cont din Elvetia al fostului lider Ferdinand Marcos, potrivit Reuters. Anul trecut, Nigeria a reusit, dupa cinci ani, sa recupereze 500 milioane de dolari depusi intr-o banca elvetiana de fostul dictator Sani Abacha, despre care se crede ca ar fi delapidat cinci miliarde de dolari din Nigeria in doar cinci ani.

"S-au inregistrat schimbari in atitudinea unor tari, ca Elvetia, care au inteles ca nu este bine pentru reputatia institutiilor financiare sa nu spuna nimic despre anumite tari, sa fie asociate astfel cu miliarde de dolari delapidati de lideri corupti din tarile sarace", a declarat un responsabil, citat de Reuters.

NewsIn