Moody's ar putea modifica modalitatea de acordare a ratingurilor

Data publicarii: 18-09-2007 | International

Moody's Investors Service analizeaza posibilitatea unei reforme a sistemului de acordare a ratingurilor pentru instrumentele financiare complexe, pe fondul acuzatiilor ca agentiile de rating nu au avertizat investitorii de riscurile prezente, scrie marti cotidianul Financial Times, citat de Reuters.

Agentia de rating analizeaza posibilitatea oferirii unor detalii legate de riscurile de "lichiditate" si "valoare de piata" pe langa ratingurile obisnuite de credit, ce indica riscul unui instrument financiar.

"Una dintre problemele pe care le discutam cu autoritatile de reglementare este legata de crearea unor instrumente prin care sa oferim detalii si despre lichiditate si valoarea de piata", a declarat directorul operativ al Moody's, Brian Clarkson.

"Penuria subita de lichiditate cauzata de lipsa de transparenta este momentan cea mai mare problema de pe piata. Putem dezvolta un produs care sa atinga aceasta problema? Cu siguranta este un subiect la care lucram", a adaugat acesta.

Clarkson a negat in articolul scris pentru Financial Times ca agentiile de rating sunt in parte responsabile de gravele probleme ale unor produse care au primit rating maxim.

Acesta a precizat ca evenimentele recente legate de criza pietei americane a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc demonstreaza ca pietele se transforma continuu, uneori rapid si cu consecinte dramatice.

"Nu putem controla felul in care persoanele se folosesc de ratinguri. Finantele structurate au tendinta de a suferi de pe urma unei lipse de lichiditate si drept urmare investitorii se folosesc de aceste ratinguri pentru a obtine informatii privind lichiditatea si valoarea pe piata a acelor produse", a incheiat Clarkson.

NewsIn