DNA a cerut aviz pentru cercetarea lui Chiuariu si Nagy in dosarul Posta Romana

Data publicarii: 18-09-2007 | Politica

DNA a cerut marti aviz de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale a ministrului justitiei, Tudor Chiuariu si a fostului ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, in dosarul vizand imprejurarile in care Compania Posta Romana a intrat in posesia unui imobil.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat in 10 septembrie ca efectueaza acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii realizate de Compania Posta Romana precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite firme.

Potrivit procurorilor anticoruptie, investigatiile in acest dosar vizeaza verificarea imprejurarilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare. Avand in vedere stadiul cercetarilor, in acest moment nu se pot furniza alte detalii in legatura cu acest dosar, in conformitate cu art. 12 lit. e-f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

DNA a mai precizat ca, in cadrul acestui dosar, in cursul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei stiri legata de asocierea Postei Romane cu doua societati comerciale pe actiuni, procurorii au extins verificarile cu privire la modul in care, imobilul situat in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 133-135, definit ca fiind proprietate publica a statului, conform H.G. 550/1996 si H.G. 1034/2001, a fost constituit de catre Compania Nationala Posta Romana ca aport la capitalul social al unei firme private S.C. Imopost Developments S.A.

Presedintele PIN Cozmin Gusa a declarat duminica, 9 septembrie, intr-o conferinta de presa, ca ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, este cercetat de DNA pentru avizul dat in aprilie 2007 HG nr.377/2007. "E vorba de o asociere ilegala a Postei Romane, pe baza unui ansamblu imobiliar, care s-a facut fara licitatie publica si care s-a facut in conditiile in care acel ansamblu avea calitatea de proprietate publica a statului si nu putea intra in asocieri patrimoniale", a explicat liderul PIN.

"E vorba de o subevaluare a resectivului ansamblu - teren plus cladire-, situat pe Calea Victoriei, in plin centrul Bucurestiului, de circa douazeci de ori. El a fost evaluat de Posta Romana la aproape cinci milioane, 4,5 milioane de euro, valoarea lui in realitate fiind probabil undeva in jurul a 90-100 de milioane de euro. Vorbim de 13.000 de metri patrati de teren si de 20.000 de metri patrati de cladire", a mai afirmat liderul PIN.

Gusa l-a acuzat pe ministrul justitiei Tudor Chiuariu ca a semnat o nota de fundamentare prin care a avizat favorabil initiatorul - pe ministrul comunicatiilor din acea vreme, Zsolt Nagy - si a girat astfel o ilegalitate.

Liderul PIN a cerut o pozitie publica din partea premierului Calin Popescu Tariceanu, dar si a presedintelui Traian Basescu, "prin care sa lamureasca aceasta situatie limita pentru Romania, in care ministrul justitiei este inca in functie si este cercetat de catre Departamentul National Anticoruptie".

Reamintim ca sefa Directiei de avizare acte normative din Ministerul Justitiei, Alina Vrabie, a demisionat, in luna aprilie, dupa ce i s-a cerut sa avizeze HG nr. 377/2007 (publicata in Monitorul Oficial nr.281, din 25 aprilie 2007), prin care s-a transferat Postei Romane imobilul din Calea Victoriei, nr.133-135 si terenul aferent, aflate in proprietatea statului. Alina Vrabie nu a fost de acord sa avizeze actul normativ care fusese deja adoptat si a demisionat.

HG nr.377/2007 se referea la modificarea HG nr. 550/1996 privind transmiterea imobilului situat pe Calea Victoriei nr.133-135 in administrarea Companiei Nationale Posta Romana S.A.

Hotararea de Guvern nr. 377 a fost semnata de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, si de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Prin Hotararea de Guvern au fost transferate Postei Romane cladirea principala cu opt etaje si doua nivele la subsol, plus o cladire anexa cu subsol si un etaj, precum si un teren cu suprafata de 8.218 metri patrati.

Imobilul fusese atribuit Postei Romane, initial, in 1996, prin Hotararea de Guvern nr. 550 din 10 iulie 1996 data de guvernul Vacaroiu si contrasemnata de ministrul de atnci al finantelor, Florin Georgescu, ministrul comuinicatiilor, Ovidiu Ioan Muntean si de secretarul de stat in DAPL Octav Cozmanca.

Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, sustine ca avizarea Hotararii de Guvern nr. 377/2007, prin care terenul din Calea Victoriei nr.133-135 a trecut in proprietatea Postei Romane, s-a facut cu respectarea prevederilor legale, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Potrivit comunicatului, ministrul justitiei a avizat HG nr.377/2007 in baza documentatiei inaintate de initiatorul Hotararii de Guvern, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Nota de fundamentare a HG nr. 377/2007 a fost intocmita de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si avizata de Ministerul Economiei si Finantelor si de Ministerul Justitiei, se mai arata in acelasi comunicat.

Ministerul Justitiei mai precizeaza ca la acordarea avizului favorabil s-a avut in vedere certificatul de atestare seria M12 nr. 0450 din 01.03.2002, prin care se atesta dreptul de proprietate al Companiei Nationale "Posta Romana" SA asupra terenului din Bucuresti, Calea Victoriei, nr. 133-135.

Totodata, Ministerul Justitiei sustine in comunicat ca a avizat documentul in baza avizului favorabil al Ministerului Economiei si Finantelor, care a confirmat faptul ca terenul in cauza nu face parte din domeniul public al statului.

Ministerul Justitiei precizeaza, totodata, ca HG nr. 377/2007 nu scoate terenul in cauza din proprietatea statului, nu are drept obiect "evaluarea unui ansamblu rezidential din centrul Bucurestiului" si nu are drept obiect "aprobarea unei asocieri a Postei Romane, care s-a facut fara licitatie publica".

NewsIn