CE va cere bancilor sa verifice autenticitatea monedelor si bancnotelor euro

Data publicarii: 18-09-2007 | Finante-Banci

Comisia Europeana va cere bancilor sa verifice autenticitatea monedelor si bancnotelor euro inainte de a le repune in circulatie, dupa ce un nou raport prezentat marti arata o crestere cu 63% a falsificarii de monede euro anul trecut, transmite Reuters. Numarul de monede euro falsificate a crescut de la 100.491 in 2005 la 163.822 anul trecut, a anuntat executivul european. Cele mai multe - 141.437 - erau de doi euro, moneda cu cea mai mare valoare.

Pe de alta parte, numarul monedelor autentice aflate in circulatie a fost de 69 de miliarde, asadar numarul celor falsificate nu reprezinta o cauza de ingrijorare.

"Comisia propune ca bancile si institutiile financiare sa aiba obligativitatea de a se asigura de autenticitatea bancnotelor si monedelor euro inainte ca acestea sa fie repuse in circulatie", se arata intr-un comunicat al executivului european.

"Exista in prezent metode unanim acceptate si eficiente de a detecta falsurile, care fac aceste verificari perfect fezabile", a adaugat Comisia.

Verificarile de autenticitate sunt efectuate de aparate de sortat calibrate dupa parametrii banilor autentici si falsificati.

NewsIn