Contributorii ar putea vira 2% din CAS la fondurile private de pensii, in locul ANAF

Data publicarii: 19-09-2007 | Finante-Banci

Plata contributiei de 2% la fondurile de pensii private ar urma sa fie facuta direct de contributori, si nu de Agentia Nationala de Administratre Fiscala (ANAF), potrivit unui proiect legislativ aflat in lucru la Ministerul Muncii, a declarat marti premierul Tariceanu. "Una dintre aceste prevederi ar fi eliminarea platii acestor contibutii de catre ANAF, ar urma ca aceste plati sa fie facute de cei care contribuie la fondurile de pensii private", a declarat premierul.

Tariceanu a precizat ca in prezent exista in lucru, la Ministerul Muncii, doua proiecte legislative care ar urma sa completeze cadrul legislativ privind fondurile private de pensii. Modificarile au fost impuse de discutiile cu reprezentantii bancilor care au fonduri de pensii private si cu cei ai Casei Nationale de Pensii, intalnire covocata de premier saptamana trecuta. "Cu aceasta ocazie, bancile au ridicat probleme, nu intotdeauna cred ca au dreptate, dar ele trebuie analizate cu multa atentie", a spus premierul.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care colecteaza contributiile de asigurari sociale (pensii), va trebui sa vireze 2% din contributia de 9,5% platita de angajatori pentru angajati, catre fondurile care vor administra pensiile private obligatorii. ANAF ar urma sa primeasca aceste atributii, printr-o prevedere a Codului de procedura fiscala.

Pentru a pune in aplicare aceasta procedura, ANAF si Casa Nationala de Pensii ar trebui sa fie interconectate la un sistem informatic. In prezent, cele doua institutii se afla la stadiul de discutii, nefiind inca decisa data licitatiei pentru desemnarea firmei care va crea soft-ul si nefiind alocat personalul care se va ocupa de punerea in aplicare a procedurilor. Sistemul ar trebui sa devina operational la inceputul anului viitor cand va intra in functiune pilonul II al pensiilor private obligatorii.

Aderarea contribuabililor la fondul de pensii administrate privat (pilonul II) a inceput in 17 septembrie si va dura patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit CSSPP.

Arbitrul pensiilor private a avizat 17 societati de administrare de pensii private pentru pilonul II.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: