Guvernul risca un nou proces cu sindicatele pentru amanarea tichetelor de masa

Data publicarii: 19-09-2007 | Economie

Guvernul nu a consultat sindicatele in legatura cu ordonanta potrivit careia bugetarii nu vor primi tichete de masa nici in 2008, iar sindicalistii intentioneaza sa dea Executivul in judecata pentru discriminare, asa cum au facut si anul trecut, a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca "era obligatoriu" ca ordonanta prin care salariatii din institutiile publice nu primesc tichete de masa nici anul viitor sa fie discutata in Consiliul Economic si Social (CES). Liderul sindical a precizat ca guvernul nu a facut nicio propunere partenerilor sociali pentru a se consulta pe aceasta tema.

Totodata, Hossu a spus ca neacordarea tichetelor de masa salariatilor din sectorul bugetar conduce la o "grava discriminare" intre angajati, motiv pentru care sindicatele intentioneaza sa dea in judecata guvernul. Presedintele Cartel Alfa a precizat ca sindicatele au dat si anul acesta guvernul in judecata din acelasi motiv si au o hotarare definitiva in acest sens. In momentul in care hotararea va fi definitiva si irevocabila, ea va putea fi pusa in aplicare si guvernul va trebui sa acorde tichete de masa angajatilor care au castigat procesul.

Pentru anul viitor, avand in vedere ca situatia se repeta, Hossu a spus ca sindicatele vor face acelasi lucru si vor folosi ca precedent procesul castigat in 2007.

Salariatii din institutiile publice, cu exceptia celor care au venituri extrabugetare, nu vor primi tichete de masa nici in 2008, ca urmare a unei ordonante de guvern care amana aplicarea legii 142/1998. Restrictia in aplicarea legii privind acordarea tichetelor de masa de catre institutiile publice nu este o noutate, aceasta a fost reglementata constant, an de an, prin legile bugetare anuale, pana in anul 2006 si prin ordonanta 88/2006, pentru anul 2007. Guvernul a motivat aceasta decizie prin faptul ca au crescut cheltuielile cu personalul bugetar in ultimii ani si nu exsita bani la buget pentru acordarea tichetelor de masa. Salariatii din sanatate si din invatamantul universitar, care primesc tichete din venituri extrabugetare, vor primi in continuare aceste drepturi.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: