Cel mai bogat om din lume doneaza 500 milioane dolari pentru programe de sanatate

Data publicarii: 19-09-2007 | Lifestyle

Miliardarul mexican Carlos Slim Helu a anuntat ca una dintre companiile sale va investi 500 de milioane dolari pentru crearea unui institut de sanatate ce isi va desfasura activitatea in cele mai sarace regiuni din Mexic si America Latina, relateaza AFP.
"Fundatia (Telmex - compania de telefonie a lui Carlos Slim Helu) este implicata de mult timp in sectoarele sanatatii si educatiei si ceea ce facem acum este menit a accelera procesul, prin crearea acestui institut ce va propune solutii legate de sectorul ingrijirii sanatatii", a declarat Carlos Slim pentru AFP.

Slim Helu este considerat momentan cel mai bogat om din lume, conform cotidianului economic mexican Sentido Comun, depasindu-l pe fondatorul grupului american Microsoft, Bill Gates.

Institutul Carso pentru sanatate, finantat de Grupul Carso, vehicul financiar al imperiului lui Carlos Slim, va fi condus de catre fiul acestuia, Marco Slim si de catre fostul ministru mexican al sanatatii, Julio Frenk.

Magnatul telecomunicatiilor din America Latina a adaugat, prezent la o ceremonie din Mexic alaturi de presedintele mexican Felipe Calderon, ca se va implica tot mai mult in activitatile filantropice in sectoarele educatiei, sportului si culturii.

Fundatia Gates a anuntat marti ca va oferi 280 de milioane dolari pe o perioada de cinci ani pentru finantarea a unui numar de 11 proiecte privind programe de cercetare menite a lupta impotriva tuberculozei, afirma AFP.

Aceste donatii vizeaza accelerarea ritmului de creare a unor vaccinuri, tratamente si teste de diagnostic ce vor contribui la reducerea extinderii acestei maladii ce provoaca 1,5 milioane decese pe an.

Cea mai mare parte a acestei sume, aproximativ 200 milioane dolari, va fi destinata dezvoltarii de vaccinuri, urmand a fi administrata de fundatia Aeras Global TB Vaccine.

Un nou vaccin, cu o eficienta sporita, ar putea salva de la moarte un numar de peste 30 de milioane de oameni pana in 2030, subliniaza fundatia Gates.

O suma de 62 milioane dolari va merge la fundatia FIND (Foundation for Innovative New Diagnostics), care va pune la punct teste privind depistarea mai rapida si cu o precizie mai mare a virusului, utilizarea acestor teste fiind mult mai facila.

Imbunatatirea testelor de diagnosticare ar putea contribui la salvarea a peste 400.000 de vieti pe an, subliniaza fundatia Gates.

Restul de 19 milioane dolari vor finanta noua burse de cercetare pentru identificarea de noi tratamente capabile a combate anumite forme de tuberculoza cu o rezistenta sporita la antibiotice, adauga AFP.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: