Aurul s-a scumpit pana la cotatia maxima a ultimilor 28 de ani

Data publicarii: 20-09-2007 | International

Pretul aurului a atins joi un maxim al ultimilor 28 de ani, peste nivelul de 730 dolari/uncie, sustinut de deprecierea record a dolarului fata de euro si de cotatia petrolului situata in apropiere de maximul istoric, consemneaza Reuters. Cotatia cuprului a coborat, ca urmare a faptului ca investitorii sunt ingrijorati cu privire la posibila incetinire a cresterii economice a Statelor Unite ale Americii, in timp ce pretul graului s-a mentinut la un nivel ridicat din cauza ofertei reduse.

Cotatia spot a aurului a atins nivelul de 730,25 dolari/uncie, maxim inregistrat din ianuarie 1980, cand metalul galben a urcat pana la cotatia record de 850 dolari/uncie. In prima parte a sedintei de tranzactionare uncia "troy" de aur a fost cotata cu 729,30/730,00 dolari, in crestere fata de cotatia de 721,10/721,90 dolari/uncie atinsa la inchiderea sedintei de tranzactionare de miercuri de la New York.

Contractele la termen pentru aur cu livrare in decembrie, cele mai active la divizia COMEX a platformei New York Mercantile Exchange, au urcat si ele la cotatia maxima a ultimilor 28 de ani, de 738,30 dolari/uncie, in tranzactionarea electronica.

Deprecierea dolarului, care este ea insasi un simptom al problemelor din piata imobiliara americana si al temerilor ca acestea se vor extinde la nivelul intregii economii, este unul dintre elementele care sustin castigurile aurului. Celalalt element care sustine scumpirea metalului galben este nervozitatea din pietele financiare, generata de criza creditelor.

"Daca dolarul inregistreaza o depreciere semnificativa, este mai bine sa detii aur ca investitie sigura decat titluri de stat americane", a spus un strateg de la compania Standard Life Investments, Frances Hudson, citat de Reuters.

"Atunci cand situatia este agitata si nesigura, mai ales in pietele financiare, aurul este considerat un factor de protectie", a mai spus Hudson.

Asupra dolarului s-au exercitat noi presiuni dupa ce Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a scazut marti dobanda sa de politica monetara cu 0,5%, pana la nivelul de 4,75%, ca sa asigure cresterea economica si sa restaureze increderea jucatorilor.

Un dolar mai slab accentueaza atractivitatea metalelor denominate in dolari pentru posesorii altor monede, iar aurul este considerat un factor de protectie impotriva inflatiei, alimentate adesea de scumpirea petrolului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: