Datele negative despre economia Romaniei au depreciat leul cu 1,29% in ultima saptamana

Data publicarii: 24-09-2007 | Finante-Banci

Leul a pierdut vineri peste patru bani in fata euro in raport cu cotatia din 14 septembrie pana la 3,4026 lei/euro, marcand o depreciere saptamanala de 1,29%, pe fondul ingrijorarilor investitorilor legate de starea economiei romanesti si de situatia financiara internationala, spun dealerii.

Decizia Federal Reserve (banca centrala americana) de scadere a ratei dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 4,75% pe an, cu scopul de a stimula economia Statelor Unite afectata de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc, a facut ca plasamentele in dolari sa devina mai putin atractiv pentru investitori, motiv pentru care moneda americana s-a depreciat treptat fata de cea europeana.

Deprecierea dolarului, atrage de obicei aprecierea monedelor emergente, dar de aceasta data, reactia a fost sub asteptari, in conditiile in care monedele tarilor emergente au avut evolutii relativ stabile, cu aprecieri usoare fata de euro.

Aspectul pozitiv asupra leului pe care l-a avut diminuarea dobanzii de politica monetara din Statele Unite a fost temperata, printre altele de faptul ca reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania a spus pe 19 septembrie ca tinta de inflatie pentru sfarsitul acestui an ar putea fi amenintata

Investitorii straini au depreciat brusc moneda nationala la inchiderea sedintei valutare locale de joi (20 septembrie), de la 3,3800 la 3,4300 lei/euro, iar dealerii au pus aceasta miscare pe seama inrautatirii imaginii Romaniei. Astfel, investitorii straini au cumparat volume foarte mari de valuta, dupa care cursul s-a temperat usor spre 3,41 lei/euro.

Unii analisti au luat in calcul o posibila instabilitate politica in Romania, ca urmare a motiunii de cenzura a PSD, care ar putea duce la schimbarea guvernului si la noi cheltuieli guvernamentale care sa adanceasca si mai mult deficitul de cont curent, estimat in prezent la 13% din produsul intern brut (PIB).

Pe de alta parte, Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) a respins toate ofertele bancilor participante la licitatia de joi pentru titlurile de stat, ceea ce a lasat investitorilor impresia ca guvernul Romaniei nu doreste sa plateasca un randament in concordanta cu riscul pe care il presupune plasamentul, in conditiile in care multi investitori anticipeaza viitoare presiuni inflationiste.

Un alt factor care a contribuit la deprecierea leului a fost si nivelul foarte scazut, de 1,5-3% pe an, la care s-au situat mai toata saptamana dobanzile interbancare la depozitele in lei pentru o zi (de tip overnight), fapt care i-a determinat pe investitori sa isi transfere banii in depozitele in euro, care aveau un randament mai bun si un risc mai scazut.

Ulterior, pe 21 septembrie, reprezentantului Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti a spus ca evolutia negativa a economiei Romaniei a fost provocata de factori externi, nu interni, declaratie care a corectat foarte puternic cursul leului sub nivelul de 3,40 lei/euro.

In aceasta saptamana, leul s-a depreciat cu peste patru bani (1,29%) fata de moneda europeana, pana la 3,4026 lei/euro, cat era cursul de referinta publicat vineri, 21 septembrie, de banca centrala, in conditiile in care moneda nationala suferise anterior o pierdere saptamanala de 1,58% fata de euro, pana la 3,3592 lei/euro, cotatie stabilita pe 14 septembrie.

Leul s-a depreciat vineri (21 septembrie) la cotatia minima fata de euro a ultimelor opt luni de 3,4026 lei/euro, neatinsa din 31 ianuarie2007, cand banca centrala afisase un curs oficial de 3,4084 lei/euro.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat semnificativ saptamana aceasta (1,36%) de la 1,3860 dolari/euro, cat era cotat euro pe 14 septembrie, la 1,4049 dolari/euro, dupa cum arata datele Bancii Centrale Europene (BCE).

Cursul afisat vineri de BNR arata o apreciere saptamanala a monedei nationale, cu 0,13% fata de dolar, de la 2,4217 lei/dolar, cat era pe 14 septembrie, la 2,4186 lei/dolar, dupa deprecierea din saptamana anterioara de 0,22% fata de moneda americana, de la 2,4165 lei/dolar, cat era cursul oficial publicat de BNR pe 7 septembrie.

BNR a atras, pe 17 septembrie, 3,5 miliarde lei in depozite la doua saptamani la o dobanda anuala medie de 6,89% si o dobanda maxima de 7% pe an, dar dobanzile din piata monetara nu au fost influentate de aceasta licitatie. Dobanzile la depozitele pentru o zi (overnight) au scazut brusc abia pe 18 septembrie pana la 1,5-3% pe an, nivel la care s-au mentinut pana la sfarsitul saptamanii, in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: