Banii alocati in acest an pentru programul SAPARD ramasi necheltuiti, se pierd

Data publicarii: 25-09-2007 | Finante-Banci

Romania risca sa piarda din fondurile europene alocate in cadrul programului SAPARD, daca suma aferenta acestui an nu este cheltuita integral, deoarece nu mai poate solicita Comisiei Europene o noua prelungire a termenului de plata, a declarat Laszlo Klarik. Potrivit directorului general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, in cel mai pesimist caz, Romania risca sa piarda 40 de milioane de euro.

"Alocarea financiara pentru 2007 este de 376 de milioane de euro, bani care trebuie sa ajunga la beneficiari pana la sfarsitul anului", a spus Laszlo Klarik.

Acesta a precizat ca fondurile necheltuite se pierd, deoarece Romania nu mai poate solicita Comisiei Europene o noua prelungire a termenului de plata.

"Plata fondurilor SAPARD se face dupa regula n+2, adica in termen de doi ani de la contractarea proiectelor. Romania deja a obtinut o prelungire, de n+4, astfel incat nu mai poate solicita o alta derogare. Ne aflam in situatia de a risca sa pierdem ceea ce nu reusim sa platim in acest an", a explicat Klarik.

Potrivit APDRP, de la inceputul anului s-au facut plati in valoare de 219,34 milioane de euro, ceea ce reprezinta circa 58 % din suma aferenta anului 2007.

Pentru programul SAPARD Romania a primit fonduri europene de 1,5 miliarde de euro. Numarul proiectelor depuse in 2006 pentru finantare SAPARD a crescut cu 56,3%, comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005. Astfel, in 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce de la debutul proiectului SAPARD pana la sfarsitul anului 2005, s-au primit 2.570 de proiecte.

Confruntati cu un numar mare de proiecte reprezentii APDRP au anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie 2006, ca au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a platilor, fiind in imposibilitatea de a finaliza platile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune ca platile aferente anumitor proiecte trebuie facute in maxim doi ani de la contractarea acestora.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: