Inflatia mare si ieftinirea leului pot obliga BNR sa tina dobanda cheie la 7%

Data publicarii: 26-09-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine, miercuri, rata dobanzii de politica monetara la 7% pe an, ca urmare a puseului inflationist din august si a deprecierii drastice suferite de leu in ultima luna, estimeaza majoritatea analistilor.

"Ne asteptam ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 7%. Dupa deprecierea recenta a leului, estimam ca banca centrala va amana majorarea pana in februarie anul viitor, cand prognozam o urcare cu 0,5% a dobanzilor, determinata de presiunile inflationiste", a declarat Ciprian Dascalu, economist senior la ING Bank Romania.

Previziunile ING Bank indica un curs mediu de 3,37 lei/euro si un nivel al inflatiei la limita superioara a intervalului asociat tintei stabilite de BNR la sfarsitul anului. "Inflatia pe 2007 depinde si de cat de puternice se dovedesc a fi presiunile dinspre preturile alimentelor si petrolului. Chiar daca luam in considerare acest soc asupra ofertei, credem ca BNR va prefera sa explice conditiile decat sa mai intervina, mai ales ca exista o intarziere in transmiterea impulsurilor dinspre masurile de politica monetara catre indicatorii macroeconomici. Acest interval poate ajunge la 6-12 luni iar banca centrala considera ca perioada de transmitere completa a efectului este de opt trimestre", a mai explicat Dascalu.

Seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru este de parere ca BNR va mentine rata dobanzii cheie dupa sedinta de politica monetara de miercuri la 7%, deoarece "o schimbare in acest moment nu mai poate modifica inflatia pe anul acesta, ci va influenta nivelul pe anul viitor". "Banca centrala va mai ridica dobanzile in acest an doar daca o noua depreciere a leului ar periclita inflatia. Noi consideram ca BNR prefera o inflatie mai mare in acest an si un nivel mai scazut anul viitor. Consideram ca preturile volatile vor avea o evolutie favorabila in 2008", a mai spus Dumitru.

Economistul UniCredit Romania, Rozalia Pal, considera ca inaintea crizei de lichiditate din piata existau conditii pentru scaderea dobanzilor, pe fondul presiunilor inflationiste, "insa acest scenariu s-a schimbat". "Credem ca BNR va mentine dobanzile in contextul actual, cu toate ca asteptam o relaxare a politicii monetare inca de la inceputul acestui an. Asteptarile au ramas, insa conditiile din piata nu mai lasa spatiu pentru o manevra in acest sens. Cel mai probabil, banca centrala nu va mai opera nicio schimbare a dobanzilor pana la sfarsitul anului", a mai spus Pal.

"O majorare a dobanzilor ar fi prematura", e de parere si economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun. El a explicat ca BNR va mentine, cel mai probabil, rata dobanzii de politica monetara, in principal din cauza inflatiei peste asteptari si a deprecierii recente a leului. "In viitor, este posibila a crestere a dobanzilor, eventual in octombrie, insa e prematur sa ne exprimam in acest sens, deoarece o potentiala interventie depinde mult de nivelul inflatiei si de cursul de schimb valutar", a declarat Craciun.

Spre deosebire de ceilalti analisti, vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, se asteapta la o majorare cu 0,25 de puncte procentuale a ratei dobanzii de catre BNR in luna septembrie si la o mentinere a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru banci. "Rezervele nu le mai poate scadea, nici la cele in lei nici la cele in euro, deoarece conditiile macroeconomice impun un control mai strict. Banca centrala nu ar mai avea de ce sa scoata bani din piata, deoarece ar risca sa creeze presiuni asupra inflatiei", a mai explicat Cabat.

La ultima sedinta de politica monetara, Banca Nationala a Romaniei a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 7% pe an, dar a modificat dobanzile pentru facilitatea de depozit si pentru cea de credit pentru a creste rolul de semnal al dobanzii cheie si pentru a limita volatilitatea dobanzilor din piata interbancara.

Astfel, banca centrala a urcat rata dobanzii pentru facilitatea de depozit de la 1% pe an la 2% pe an si a diminuat rata dobanzii pentru facilitatea de credit de la 14% la 12% pe an.

De asemenea, banca centrala a redus de la o luna la doua saptamani scadenta pentru operatiunile de atragere a surplusului de lichiditate al bancilor comerciale in depozite si a indulcit rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei, care echivaleaza cu 20% din pasivele in lei ale bancilor, reducand-o de la 21% la 18% pe an incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2007.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma zilele trecute ca spera ca nivelul de 4,96% atins de inflatie in august sa reprezinte nivelul maxim din acest an, dar "avand in vedere nivelul scazut al inflatiei inregistrate in luna septembrie a anului trecut si luand in calcul efectul de baza, este posibil ca inflatia din august sa nu reprezinte nivelul maxim". Isarescu a mai spus ca principala sa grija este legata de majorarile salariale, mai ales in sectorul privat, in conditiile in care salariile sunt mentinute la niveluri ridicate din cauza fenomenului de emigrare, Romania fiind astfel confruntata cu o penurie a mainii de lucru.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca BNR va lua in considerare posibilitatea de a majora dobanda de politica monetara doar daca deprecierea leului incepe sa ameninte tinta de inflatie a insitutiei.

"Nu cred ca va fi necesar sa urcam dobanda de politica montera pana la sfarsitul anului", a spus Croitoru, intr-un interviu acordat Reuters. Consilierul lui Mugur Isarescu a adaugat ca "daca apetitul pentru risc continua sa fie scazut pe pietele financiare internationale si, ca urmare a acestui aspect, leul continua sa se deprecieze pana la un nivel la care ar putea ameninta tinta de inflatie, atunci vom majora dobanda de politica monetara".

BNR a redus dobanda de politica monetara de patru ori consecutiv, de la 8,75% la inceputul anului la 7% pe an la jumatatea anului. Ultimele date publicate de Institutul National de Statistica indica o inflatie anuala de 4,96% in august, in crestere fata de luna anterioara cand era de 3,99%. De altfel, inflatia anuala s-a mentinut in apropiere de 3,80% in aprilie, mai si iunie, dupa ce atinsese un minim al ultimilor 17 ani in martie, de 3,66%.

Creditele acordate populatiei si firmelor romanesti au crescut la finalul lunii august a acestui an cu 50,2% fata de perioada similara a lui 2006 pana la 122,09 miliarde lei (37,3 miliarde euro), cel mai mare avans fiind inregistrat de imprumuturile in valuta catre populatie.

Dupa aprecierea leului din prima parte a anului, care a culminat cu nivelul maxim atins de moneda nationala fata de euro pe 2 iulie, cand Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 3,1112 lei/euro, a urmat o depreciuere constanta a monedei nationale. Astfel, leul a pierdut peste 29 bani (9,37%) in doua luni, iar pe 21 septembrie banca centrala a afisat un curs oficial de 3,4026 lei/euro, nivel ce nu mai fusese atins de opt luni.

NewsIn