Tariceanu: Redeventele vor fi majorate pentru a fi aliniate nivelului din Europa

Data publicarii: 27-09-2007 | Finante-Banci

Nivelul redeventelor va fi majorat, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Agentia pentru Resurse Minerale, discutat miercuri in guvern, in scopul alinierii la nivelul practicat in Europa, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Nu e o filosofie, trebuie sa ridicam nivelul redeventelor la nivelul la care se situeaza cam peste tot in Europa. Nu cred ca cuvantul dublare trebuie sa ne sperie. Daca un nivel de redeventa este foarte mic, el trebuie adus la un nivel care este in concordanta cu ceea ce se practica la nivel european. Cum de zece ani la noi nu a fost modificat, nu stiu sa va spun daca dublare este cuvantul potrivit, daca e prea mult sau prea putin", a afirmat Tariceanu.

Premierul a explicat ca nivelul redeventelor pentru resurse naturale (ape minerale, petrol, gaze, carbune) a ramas neschimbat de zece ani, iar propunerea de modificare a fost doar discutata in sedinta de miercuri si urmeaza sa fie fundamentata in perioada urmatoare.

Ministrul economiei si finantelor a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca ordonanta privind majorarea redeventelor va fi discutata, dupa aprobarea in guvern, cu toate companiile care au contracte incheiate.

Vosganian a mai spus ca este vorba despre "o crestere de la un simplu la dublu, de la un simplu care nu a mai crescut de foarte multa vreme". Ministrul a spus ca in prezent, pentru tot ceea ce se exploateaza in Romania, se platesc redevente de numai 0,2 - 0,3% din Produsul Intern Brut (PIB) si ca datorita majorarii bugetul va incasa anual fonduri suplimentare de 300 de milioane de euro.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta al ANRM, vor fi majorate inclusiv redeventele platite de Petrom statului cu 92%, desi legea de privatizare a companiei prevede mentinerea acestora la nivelul din 2004, timp de zece ani. Actul normativ abroga aceasta prevedere a legii de privatizare.

NewsIn