Pensii private: Intrebari pe care cotizantii trebuie sa le puna administratorilor

Data publicarii: 27-09-2007 | Finante-Banci

Alegerea societatii trebuie facuta numai dupa ce compania de pensii va raspunde la toate nelamuririle, noteaza Adevarul. Perioada campaniei de informare pentru pilonul II a inceput, administratorii, dar si oficialii (arbitrul pensiilor) au datoria sa se prezinte si sa va informeze despre ce inseamna, mai exact, pensiile private obligatorii. Raman insa cateva intrebari care nu-si vor gasi raspunsul in materialele publicitare pe care le veti vedea in toate mijloacele media.

Cum o sa primesc con­tributia la sfarsitul perioadei de cotizare?

Dupa 25, 35 de ani de cotizare, pensia va fi primita doar la varsta legala de retragere din activitate (60 de ani femeile, 65 de ani barbatii), pe o perioada de 5, 10 sau 20 de ani. Practic, la momentul pensionarii veti vorbi cu administratorul si veti stabili pe ce interval de timp vreti banii.

Ce se intampla cu banii daca mor mai devreme?

Pentru siguranta dum­nea­­voastra, este bine de stiut ca in sistemul privat de pensii banii se mostenesc, nu raman la administratorul unde ati contribuit. Pensia publica nu poate fi mostenita, in schimb pensia obligatorie si facultativa ramane urmasilor dumnea­voastra, in cazul decesului. De mentionat totusi ca banii nu pot fi luati inainte de varsta legala de pensionare, in cazul in care decesul participantului are loc inainte. Varsta legala de pensionare este, in prezent, de 60 de ani la femei si 65 de ani la barbati.

Ce se intampla daca nu mai contribui?

In cazul in care, din diverse motive, nu mai puteti contribui, pentru ca ati devenit din angajat - patron ori sunteti liber profesionist, banii nu pot fi retrasi, ei raman si se investesc in continuare de catre administratorul pe care l-ati ales initial.

Cat de sigur e sistemul?

Administratorul fondului nu poate sa fuga cu banii clientilor, pentru ca el nu umbla cu banii, ci depozitarul - adica banca aleasa. Fondurile de pensii private care pastreaza banii clientilor nu pot da faliment niciodata, astfel ca banii nu pot fi pierduti. Doar administratorul fondului poate da faliment, dar asta nu afecteaza banii clientilor sai.

Siguranta sistemului este data de Fondul de Garantare, in curs de constituire, si care va putea plati pensiile private in cazul in care un administrator intra in faliment. La fondul de garantare contribuie toti administratorii autorizati, cu o suma stabilita anual de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: