Orban vrea trenuri de mare viteza intre Timisoara si Craiova

Data publicarii: 28-09-2007 | Economie

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, joi, ca pe lista investitiilor din 2008 se va afla studiul de fezabilitate pentru constructia liniei feroviare de mare viteza, iar una din variante este ruta Timisoara-Craiova, singura problema fiind legata de finantarea proiectului.

"In 2008 vom introduce pe lista investitiilor realizarea unui studiu de fezabilitate pentru realizarea liniei feroviare de mare viteza. Studiul ne va spune care va fi traseul optim, dar una din variante este Timisoara-Craiova. Practic, linia ar putea trece prin defileul Jiului, in zona DN 6, apoi traseul va continua in zona de campie", a explicat ministrul transporturilor, Ludovic Orban.

Orban a adaugat ca principala problema este legata de finantarea proiectului. "Pentru a introduce TGV-uri(trenurile de mare viteza) exista posibilitatea obtinerii fondurilor europene, insa acest lucru se va intampla dupa 2013. Incercam sa identificam alte surse de finantare", a mai spus Ludovic Orban.

Linia de mare viteza din Romania va asigura legatura cu reteaua feroviara similara europeana. Realizarea unei linii de mare viteza este oportuna in conditiile in care exista deja in discutii un proiect asemanator pe distanta Viena-Budapesta.

La sfarsitul lunii iunie, Orban a anuntat ca Ministerul Transporturilor intentioneaza sa construiasca o linie feroviara de mare viteza, urmand sa fie facut un studiu de fezabilitate si sa se inceapa discutiile cu Comisia Europeana pentru introducerea acestei linii in reteaua feroviara europeana. Studiul de fezabilitate va dura intre trei si noua luni.  Pe linia de mare viteza vor fi introduse trenuri care vor circula cu pana la 250 km/h.

De asemenea, reprezentantii firmelor din industria feroviara au estimat ca executia liniei feroviare de mare viteza ar costa circa 10-12 milioane euro/km, estimandu-se ca ar putea fi finalizata in 10-15 ani, insa succesul proiectului depinde de modul in care autoritatile il vor gestiona. Conform acelorasi estimari  intre Bucuresti si Arad cheltuielile vor depasi sase miliarde euro, aproximativ egal cu cheltuielile pentru constructia unei autostrazi. Constructia unei astfel de linii si introducerea TGV-urilor ar avea ca rezultat dezvoltarea regionala.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: