Statele UE care au aderat in 2004 se confrunta cu lipsa fortei de munca

Data publicarii: 01-10-2007 | International

Statele membre UE din centrul si estul Europei se confrunta cu o lipsa serioasa de forta de munca, in timp ce sute dintre muncitorii lor sunt angajati in state mai bogate din vest, conform unui raport intocmit de Banca Mondiala, informeaza publicatia electronica EUobserver.

Lipsa actuala de muncitori calificati si necalificati poate deveni un "impediment" pentru dezvoltarea economica viitoare si crearea locurilor de munca, arata raportul Bancii Mondiale, in timp ce rata somajului a scazut "substantial" in cele opt state post-comuniste care au intrat in Uniunea Europeana in 2004.

Raportul subliniaza ca a avut loc "o imbunatatire substantiala a conditiilor de pe piata muncii intr-o perioada scurta de timp" in aceasta regiune, datorata cresterii cererii de forta munca din economiile nationale. Totusi anumite resurse nu au fost utilizate inca suficient, in conditiile in care mai exista persoane - la cele doua extreme - foarte tinere si in varsta fara un loc de munca, iar rata somajului pe termen lung este inca semnificativa.

Multe persoane apte de munca sunt inactive fie pentru ca le lipsesc aptitudinile cerute de angajatori sau datorita unor factori care descurajeaza exercitarea unei activitati, precum avantajele pensionarii timpurii, impozitele pe venit ridicate si oportunitati limitate de a avea program de munca flexibil, indica autorii raportului.

Expertii Bancii Mondiale sugereaza trei etape concrete atat pentru a acoperi atat lipsa de forta de munca, cat si pentru a scadea rata de somaj in anumite grupuri demografice.

Guvernele din centru si estul Europei ar trebui sa-si reformeze sistemul social intr-o incercare de a-l face mai atragator pentru cei care vor sa lucreze, este sugestia Bancii Mondiale.

In al doilea rand, o mare provocare pentru aceasta regiune este "imbunatatirea aptitudinilor muncitorilor prin reformarea sistemului educational si cresterea mobilitatii interne".

In final, autoritatile ar trebui sa se gandeasca sa importe forta de munca calificata in sectoarele cu cele mai mari lipsuri de angajati prin deschiderea pietei muncitorilor straini.

Importanta acordata fiecarei dintre aceste optiuni depinde de natura celei mai important aspect al problemei lipsei fortei de munca, ce variaza de la stat la stat, sustine Jan Rutkowski, economistul sef al Bancii Mondiale.

NewsIn