Moneda europeana s-a apreciat la un nou nivel record fata de dolar

Data publicarii: 01-10-2007 | International

Euro a atins luni un nou nivel record fata de dolar, apreciindu-se pana la 1,4283 dolari/euro, dupa publicarea la sfarsitul saptamanii trecute a unor indicatori economici ce intareau convingerile legate de posibilitatea unei noi reduceri a dobanzii de politica monetara din SUA, relateaza AFP.

In primele ore de tranzactionare din Asia, moneda unica europeana a depasit recordul precedent, de 1,4278 dolari/euro, atins vineri la New York.

Dupa atingerea nivelului record, moneda euro s-a stabilizat in jurul valorii de 1,4273 dolari/euro. Raportat la moneda japoneza, cursul dolarului a evoluat in jurul nivelului de 114,80 yeni/dolar.

Datele publicate la sfarsitul saptamanii trecute privind preturile bunurilor de consum din Statele Unite ale Americii au indicat o scadere a acestora cu 1,8% in luna august fata de luna iulie, motiv pentru care indicele a inregistrat cel mai redus nivel din ultimii trei ani si jumatate.

Traderii sunt de parere ca nivelul acestui indicator poate oferi argumente pentru inaltii responsabili ai Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, privind o noua reducere a dobanzii de politica monetara la sfarsitul lunii, decizie care ar afecta atractivitatea dolarului.

Fed a redus deja dobanda de referinta cu 0,50% pe 18 septembrie, pana la nivelul de 4,75%, pentru a calma pietele afectate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

NewsIn