Scumpiri de pana la 40 % in industria alimentara, in cel mult doua saptamani

Data publicarii: 01-10-2007 | Economie

Producatorii sunt obligati sa creasca pretul alimentelor de baza, paine, zahar, ulei sau lactate, aceasta majorare fiind justificata de costurile materiei prime, dar si de scumpirea gazelor naturale, a declarat luni presedintele sindicatului din industria alimentara, Dragos Frumosu.

"Daca ne gandim la scumpirea gazelor, dar si la materia prima, care nu este suficienta din cauza secetei, putem spune ca preturile vor exploda in cel mult doua saptamani", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Acesta a precizat ca primele scumpiri vor fi anuntate la zahar si la lactate, cel mai probabil in cursul acestei saptamani.

"In zilele urmatoare ne asteptam ca zaharul sa se scumpeasca cu 10 %, iar produsele lactate cu pana la 20 %. Insa, in cel mult doua saptamani, uleiul se va scumpi cu 15 %, aceasta majoarare fiind valabila si pentru paine", a mentionat Frumosu.

Potrivit acestuia, cea mai mare scumpire, respectiv de 40 %, va fi inregistrata la conservele de legume si fructe. Reprezentantii patronatului din industria conservelor de legume si fructe Romconserv au anuntat, la inceputul lunii august, scumpiri cu pana 50 %, ca urmare a majorarii preturilor la materia prima.

"Pentru a nu se distruge industria alimentara, statul ar trebui sa intervina si, in special, Ministerul Agriculturii ar trebui sa discute cu patronatele si sa elaboreze o politica coerenta", a spus Dragos Frumosu.

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes anunta, in cursul lunii august, ca Executivul pregateste un set de masuri fiscale pentru a contracara efectele scumpirii alimentelor din cauza secetei.

NewsIn