Mai multe banci pregatesc majorarea dobanzilor la creditele in lei

Data publicarii: 01-10-2007 | Finante-Banci

S-au scumpit creditele in lei. Incepand de astazi, imprumuturile acordate de Banca Transilvania sunt mai scumpe cu peste un punct procentual. Si creditele in moneda nationala acordate de Banca Comerciala Romana s-ar putea scumpi. Presedintele institutiei de credit a anticipat deja cresterea dobanzilor pentru imprumuturile in lei. Bancherii spun ca leii pe care ii acorda imprumut populatiei s-au scumpit. Astfel, pentru a nu iesi in pierdere sunt nevoiti sa creasca dobanzile. In plus, decizia a fost determinata si de cererea foarte mare de credite. Concret, avem o prima banca unde imprumuturile in lei au dobanzi cu 1 - 1,5 la suta mai mari.

Daca este sa luam in calcul si declaratia presedintelui Bancii Comerciale Romane nu este exclus ca, in viitorul apropiat, si imprumuturile acordate de aceasta institutie sa fi mai scumpe. Analistii economici sustin ca majorarea dobanzilor este in contradictie cu semnalul dat de de BNR saptamana trecuta.

Consiliul de Administratiei al Bancii Centrale a fost de mentinere la 7 procente a dobanzii cheie. Dobanda cheie este dobanda la care BNR acorda imprumuturi bancilor comerciale. Scumpirea creditelor in lei vine la doar o saptamana dupa ce unele banci comerciale au majorat dobanzile pentru creditele in valuta.

The Money Channel