Guvernul amana pentru 2009 impozitul de 2% pe veniturile agricole, prin Codul Fiscal

Data publicarii: 05-10-2007 | Economie

Guvernul a amanat pana in 2009 aplicarea impozitului de 2% pentru veniturile obtinute din produsele agricole vandute la centrele specializate, care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2008, prin modificarea Codului Fiscal, informeaza un comunicat al guvernului.

"Avand in vedere problemele provocate de fenomenelor meteorologice extreme produse in acest an si efectul lor asupra agriculturii, Guvernul a decis astazi amanarea pana in 2009 a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile obtinute din produsele agricole vandute la centrele specializate", precizeaza comunicatul.

Codul Fiscal in vigoare stabileste ca valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, se impoziteaza cu 2% asupra valorii produselor livrate. Initial, Finantele au propus prin proiectul de lege ca masura sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2007, dar parlamentarii au amanat-o pentru 1 ianuarie 2008.

Guvernul a luat aceasta masura prin modificarea unor prevederi ale Codului Fiscal care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2008.

O alta modificare stipulata de actul normativ aprobat joi vizeaza impozitarea castigurilor la jocurile de noroc tip cazino si masini electronice, care nu sunt fiscalizate in prezent. Tot la capitolul impozitului pe venit, a fost majorat plafonul lunar privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 de lei la 1.000 de lei.

Acelasi proiect amana pentru 2010 generalizarea sistemului aplicat, de la 1 ianuarie 2007, de catre societatile bancare la plata impozitului pe profit, si care ar fi trebuit sa fie pus in practica pentru toti contribuabilii, de la 1 ianuarie 2008. Sistemul stabileste plati anticipate trimestriale, in contul impozitului pe profit anual.

Ordonanta completeaza pentru organizatiile non-profit categoria veniturilor neinmpozabile, cu sumele care apar ca urmare a neindeplinirii obligatiilor ce revin beneficiarilor de contracte de donatie/sponsorizare.

La capitolul TVA, a fost eliminata prevederea, introdusa la 1 ianuarie 2007, privind taxarea inversa sau simplificata pentru lucrarile de constructii-montaj, intrucat a determinat o decalare in timp nefavorabila pentru incasarea taxei la bugetul de stat.
Astfel, firmele care realizeaza lucrari de constructii-montaj au dificultati deosebite in ce priveste incadrarea corecta a operatiunilor in aceasta categorie, datorita complexitatii Grupei 45 din CAEN si din acest motiv a crescut numarul de cereri de rambursare a TVA din partea constructorilor, care cumparau cu TVA materialele necesare realizarii lucrarilor de constructii-montaj, dar facturau fara sa colecteze TVA in regim simplificat catre beneficiari care erau inregistrati in scopuri de TVA si obligati la plata TVA prin taxare inversa.

Actul normativ prelungeste pana pe 31 decembrie 2011, plata TVA in vama pentru importuri, urmand ca numai incepand cu anul 2012, cand Romania isi va fi intarit sistemul de control al TVA, sa fie din nou aplicabile masurile de plata simplificata a TVA pentru toti importatorii, asa cum se aplica in prezent pentru cei care realizeaza importuri in anul precedent de cel putin 150 milioane lei.

Masura privind  prelungirea perioadei de aplicare a sistemului de plata la organele vamale a taxei aferente importurilor din state terte se estimeaza ca va aduce venituri bugetare suplimenatre de 1,79 miliarde lei, in 2008, 2,17 miliarde lei in 2009, 2,43 miliarde lei in 2010 si 2,98 miliarde lei in 2011. De asemenea, eliminarea taxarii inverse la TVA pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri ar urma sa aiba influente bugetare de 2,49 miliarde lei in 2008 si de pana la 3,34 miliarde lei in 2011.

NewsIn