Banca Mondiala va lansa in 2008 un fond de obligatiuni pentru pietele emergente

Data publicarii: 05-10-2007 | International

Banca Mondiala planuieste sa lanseze in 2008 un fond de obligatiuni pentru pietele emergente, in valoare de cinci miliarde dolari, pentru a le ajuta sa isi dezvolte propriile piete de capital, au anuntat oficiali ai Bancii Mondiale, relateaza Reuters.

Acest fond (Global Emerging Markets Local Currency Bond Fund - Gemloc) ar putea fi lansat la inceputul anului urmator, urmand a investi initial in 15 sau 20 piete emergente, urmand apoi a majora acest numar pana la 40 de state, au anuntat responsabilii Bancii Mondiale intr-un interviu.

"Acest fond va spori lichiditatea si amploarea pietelor de obligatiuni din statele in curs de dezvoltare, oferind investitorilor un portofoliul mai largit si diversificat de obligatiuni in moneda locala", a declarat divizia de investitii a bancii mondiale (International Finance Corp - IFC) intr-un comunicat.

Acest fond va fi creat intr-o perioada in care multe monede ale statelor in curs de dezvoltare se apreciaza fata de dolar, sporind interesul investitorilor in obligatiunile in moneda locala, mai ales in cazul statelor emergente mari.

Aceasta initiativa face parte din planul noului presedinte al Bancii Mondiale, Robert Zoellick, ce incearca sa intareasca rolul Bancii pe pietele emergente prin crearea de produse ce vin in intampinarea nevoilor locale.

"Aceasta decizie ar trebui sa intareasca dezvoltarea sectorului financiar in pietele emergente, sa sporeasca perspectivele de cresetre si sa elimine saracia", a declarat Zoellick.

Teresa Berger, director al departamentului IFC de consiliere pentru pietele de capital, a declarat ca acest fond va investi in pietele cu venituri medii spre mici, unde ar putea fi incluse state precum Brazilia, Mexic, China, India, Polonia, Ungaria, Thailanda si Africa de Sud.

Aceasta a adaugat ca fondul va fi administra de catre un manager din sectorul privat ce va fi ales la finalul unui proces de selectie ce va incepe vineri. Implicarea Bancii Mondiale in acest fond va lua sfarsit dupa zece ani.

Barger a precizat ca banca Mondiala se asteapta ca acest fond sa atraga investitori proveniti atat din sectorul public cat si din cel privat.

"Credem ca investitori vor proveni jumatate din sectorul public iar jumatate din sectorul privat, precum fondurile de pensii, companiile de asigurari si alti investitori institutionali", a declarat aceasta.

"Speram sa dezvoltam pietele locale de obligatiuni si sa realizam acest obiectiv intr-o modalitate prin care sa mobilizam puterile si aptitudinile speciale ale sectorului privat", a declarat Barger.

"Incercam sa atragem tot mai multi investitori care sa investeasca in obligatiuni in moneda locala pentru a spori lichiditatea si amploarea pietelor locale de obligatiuni, lucru pe care il consideram foarte important pentru a asigura dezvoltarea economiei", a adaugat oficialul BM.

Acest fond va obtine informatii prin intermediul unui indice, care va lua in calcul elemente precum legislatia unei tari, politica fiscala, infrastructura si marimea pietei.

"IFC va realiza acest indice impreuna cu un grup specializat in acest sens, urmand apoi a evalua acest indice conform capitalizarii de piata, valoarea obligatiunilor, dar vom lua in considerare si nivelul de atractivitate al pietei pentru investitori", a declarat Barger.

Responsabilul Bancii Mondiale a precizat ca aceasta metodologie va fi testata in 20 de state si ca banca intentioneaza sa publice regulat seria de indicatori pentru a incuraja statele emergente sa aplice reforme si sa atraga si mai multe investitii.

NewsIn