RBS cumpara ABN AMRO prin cea mai mare tranzactie bancara din istorie

Data publicarii: 05-10-2007 | International

Consortiul Royal Bank of Scotland cumpara cu 101 miliarde de dolari grupul olandez ABN AMRO. Se scrie astfel o fila de istorie pentru ca este cea mai mare tranzactie bancara a tuturor timpurilor. De maine, piata europeana de profil va avea un nou chip iar implicatiile preluarii vor fi resimtie la nivel global.

Actionarii ABN AMRO au fost de acord ca banca olandeza, infiintata in urma cu 183 de ani, sa fie cumparata de grupul condus de Royal Bank of Scotland. Miscarea strategica apare dupa ce Barclays s-a declarat invinsa si a decis sa lase oferta de preluare a grupului olandez sa expire.

Cursa pentru preluarea ABN AMRO a inceput in martie cand conducerea bancii a anuntat deschiderea negocierilor cu Barclays. Pe 23 aprilie, grupul olandez anunta ca a acceptat oferta Barclays de 85 de miliarde de dolari in actiuni si ca va mai vinde si LaSalle Bank of America pentru alti 21 de miliarde de dolari. Royal Bank of Scotland s-a scotocit prin buzunare si in iulie a venit cu o oferta cash de 99 de miliarde de dolari.

Sustinut de guvernele de la Beijing si Singapore, grupul britanic Barclays a raspuns cu o majorare chinuita a ofertei de 6%. RBS a plusat si a castigat: va plati pentru ABN AMRO 101 miliarde de dolari, cea mai mare suma din istoria tranzactiilor de pe piata bancara.

Din consortiul condus de Royal Bank of Scotland fac parte Banco Santander din Spania si Fortis. Fiecare isi va lua ce i se cuvine: RBS care a condus licitatia va primi divizia de investment banking ABN AMRO din Londra.

Santander obtine operatiunile din Brazilia si Italia si va deveni una dintre cele mai puternice banci de pe piata braziliana.

Fortis primeste divizia de asset management si operatiunile din Olanda, unde va deveni lider de piata. Primeste si Belgia si Luxemburg. Astfel, operatiunile din sectorul private banking ale grupului Fortis vor fi depasite doar de gigantii elvetieni UBS si Credit Suisse.

The Money Channel