Sase mari producatori de energie din Europa vor sa investeasca la Cernavoda

Data publicarii: 08-10-2007 | Economie

Sase dintre companiile care au achizitionat, pana la data de 4 octombrie, documentatia necesara pentru intocmirea ofertelor angajante in vederea participarii la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda se numara printre marii producatori de energie din Europei.

Nuclearelectrica a anuntat ca, pana joi, 4 octombrie, un numar de 32 de companii ridicasera aceste documente: KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania), Consortiul Ansaldo (Italia) - AECL (Canada), Electrabel (Belgia),  AFEN (Romania), Enel (Italia), Alro (Romania), Electrica (Romania), EGL (Romania), Unit International (Luxemburg), BRD
(Romania) Mittal Steel(Romania), Gabriel Resources (Canada), CEZ (Cehia),Lafarge (Romania), Energy Holding (Romania), MVM (Ungaria), Silcotub(Romania), Iberdrola (Spania), ERBE (Ungaria), BNP Paribas (Franta), Fondul Proprietatea(Romania), RATIA (Elvetia), SNC Lavalin (Canada), Axor Europe (Romania), Eviva Energy (Romania), ROMIB (Romania), Tess Conex (Romania), Endesa (Spania), EGL (Elvetia), Rompetrol Group (Olanda), Elcomex IEA (Romania).

Numele a sase dintre aceste companii se afla in topul producatorilor de energie din Uniunea Europeana: Endesa, CEZ, Enel, Iberdrola, RWE si Electrabel. Cum reprezentantii Nuclearelectrica au anuntat ca vor fi preferati in acest proiect marii producatori si consumatori de energie, este posibil ca acestia sa aiba sansele cele mai mari sa castige licitatia fie participand singuri fie in consortiu cu alte firme.

Marele absent de la lista provizorie a Nuclearelectrica este E.ON Energie din Germania, un alt mare producator de energie din Europa, care fusese calificat, anul trecut, printre potentialii investitori la reactoarele 3 si 4, selectie reluata in aceasta vara. E.ON a anuntat, in repetate randuri, ca se va inscrie si in cursa din acest an pentru realizarea celor doua capacitati nucleare.
 
Termenul limita pentru depunere ofertelor angajante in vederea participarii la construirea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este 25 octombrie 2007. Realizarea celor doua unitati presupune investitii de circa 2,3 miliarde de euro, iar fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW.

Guvernul a aprobat, la mijlocul lunii iunie, printr-o Hotarare, strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, strategie care are in vedere finalizarea procesului de atragere a investitorilor si inregistrarea noii societati dedicate Unitatilor 3 si 4 la inceputul anului 2008, astfel incat lucrarile efective sa inceapa in cursul aceluiasi an. Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.

Potrivit actului normativ, constructia reactoarelor 3 si 4 este prevazuta a fi realizata prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara, care sunt dispuse sa se asocieze cu Nuclearelectrica  in vederea finalizarii si operarii obiectivului energetic. Sursele de finantare urmeaza a fi atrase de catre actionari, atat sub forma de actiuni, cat si surse financiare, atrase prin emisiuni de bonduri sau credite. Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentand 30% din costurile de realizare a proiectului la capitalul social al companiei de proiect.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: