Administratorii spun ca au mai multi aderenti pe pilonul II decat au raportat Comisiei

Data publicarii: 08-10-2007 | Finante-Banci

O parte din administratorii de fonduri pe segmentul pensiilor private obligatorii (pilonul II) spun ca au atras mai multi participanti decat au raportat Comisiei pensiilor private pana in prima zi a acestei luni, argumentand ca pana pe 1 octombrie nu fusesera centralizate toate datele de pe teren.

Astfel, cinci dintre administratori sustin ca au strans impreuna, potrivit propriilor declaratii, 514.000 de semnaturi, de aproape doua ori mai multe decat numarul raportat Comisiei in prima zi din octombrie, care era de 286.616 de participanti.

BT Aegon mentioneaza ca a atras pana in prezent de 20 de ori mai multi participanti decat raportase comisiei, MKB Romexterra Fond de Pensii SA are de fapt 3.000 de semnaturi, desi nu raportase niciun participant comisiei, OTP Fond de Pensii SA are de aproape trei ori mai multi aderenti decat raportase, ING Fond de Pensii SA a precizat ca are cu 33,37% mai multi participanti, iar Generali are de aproape trei ori mai multi aderenti decat raportase arbitrului pensiilor private.

Numarul de acte de aderare semnate pana la 1 octombrie raportate de 13 jucatori de pe piata pensiilor private obligatorii a fost de 457.415, potrivit datelor publicate de arbitrul pensiilor private.

BT Aegon Fond de Pensii a atras circa 42.000 de participanti pana pe 4 octombrie pe segmentul pensiilor private obligatorii, desi pe 1 octombrie compania a raportat 2.033 semnaturi, a precizat directorul general al firmei, Silvia Sirb.

"BT Aegon Fond de Pensii vrea sa ajunga intre primii cinci jucatori de pe piata de pe piata pensiilor obligatorii din Romania, dupa atragerea a 500.000 de participanti", a spus Sarb.

MKB Romexterra Fond de Pensii SA avea la aceeasi data circa 3.000 de participanti, desi nu raportase niciun aderent pe 1 octombrie catre arbitrul pensiilor private. Compania tinteste o cota de piata de 5% pe segmentul pensiilor private obligatorii (pilonul II), dupa ce va atrage 100.000 de participanti in primul an de activitate, a spus  presedintele executiv al societatii, Enache Jiru.

"De la startul pensiilor private obligatorii si pana joi, 4 octombrie, OTP Fond de Pensii a atras 16.000 de participanti (pe 1 octombrie raportase  6.160 participanti n.r.), rezultatele fiind sub asteptari", a mentionat presedintele companiei, Mircea Floarea. Compania si-a revizuit in jos estimarile privind cota de piata pana la 7-8% (de la 10%), dupa zece zile de la startul campaniei de atragere de clienti pe pilonul II.

In schimb, ING Fond de Pensii SA a atras un numar de semnaturi peste astepari, respectiv 330.000 pana pe 2 octombrie, dupa ce in urma cu o zi raportase  247.420 de aderenti. "Am atras mai multe semnaturi decat ne asteptam. Ne aflam in target-ul pe care ni l-am propus, acela de a ajunge la un milion de participanti", a declarat directorul general al ING Fond de Pensii SA, Radu Vasilescu.

Pana pe 4 octombrie au fost semnate 123.000 de adeziuni pentru Generali Fond de Pensii, fata de 31.003 aderenti pe 1 octombrie, iar compania estimeaza ca va atrage 300.000 de contribuabili la fondul Aripi, au precizat reprezentantii Generali Fond de Pensii.

Alte companii contactate de NewsIn - Allianz-Tiriac Pensii Private, Omniasig Pensii si AG2R - nu au dorit sa faca publice datele, precizand ca acestea vor fi comunicate la sfarsitul campaniei de aderarea a romanilor la un fond de pensii administrat privat.

Potrivit datelor raportate comisiei pensiilor private, cel mai cautat administrator de pensii private obligatorii in primele doua saptamani de la startul campaniei de atragere de aderenti pe pilonul II a fost ING Fond de Pensii SA, care a strans 247.420 de participanti (54% din piata) pana pe 1 octombrie, urmat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, cu 64.622 de participanti (14,1%), si de Generali Fond de Pensii SA, cu 31.003 de aderenti (6,8%).

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii ai ING, Aviva si Generali au atras trei sferturi (343.045 de semnaturi) din participantii care si-au ales un fond pe pilonul II in primele doua saptamani de la data de la care romanii pot alege un fond pe pilonul II.

Locul patru este ocupat de Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA, care a atras 28.132 de participanti in primele doua saptamani, iar locul cinci este detinut de compania Allianz-Tiriac Pensii Private, cu 26.948 de clienti. Pe urmatoarele pozitii se situeaza AIG Fond de Pensii SA (20.773), BRD Fond de Pensii SA (20.130), Omniasig Pensii (6.574), OTP Fond de Pensii SA (6.160), BT Aegon Fond de Pensii SA (2.033), BCR Administrare Fond de Pensii SA (1.955), Bancpost Fond de Pensii SA (874) si Prima Pensie Fond de Pensii SA (791).

Patru administratori - AG2R Fond de Pensii SA, KD Fond de Pensii SA, Marfin Fond de Pensii SA si MKB Romexterra Fond de Pensii SA - nu au depus pana pe 1 octombrie primul raport bilunar, potrivit arbitrului pensiilor private.

Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sisitemului de Pensii Private (CSSPP).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: