Directorul general al FMI avertizeaza ca criza creditelor nu a luat sfarsit

Data publicarii: 08-10-2007 | International

Criza mondiala a creditelor este o "criza grava" care nu a luat inca sfarsit si care va afecta bugetele guvernelor, a atentionat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), spaniolul Rodrigo Rato intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times, relateaza AFP.

"Responsabilii din guverne nu trebuie sa-si imagineze ca problemele vor ramane doar pe biroul bancherilor", a spus Rato.

"Ceea ce subliniem este faptul ca problemele se vor extinde la nivelul economiei reale si la nivelul bugetelor " a adaugat directorul FMI in interviul dat la Washington.

Potrivit spuselor lui Rato, va fi necesara o perioada de "cateva luni, probabil pana anul viitor " pentru ca lichiditatea sa revina la normal pe pietele financiare, perioada care ce va aduce " un impact negativ asupra cresterii economice"

Directorul FMI a punctat ca incetinirea ritmului de crestere economica va obliga ministerele de finante sa-si reduca bugetele.

Criza financiara mondiala care s-a declansat pe fondul crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite nu este "o furtuna intr-un pahar cu apa", a adaugat Rato, care va preda sefia FMI la sfarsitul lunii francezului DominiqueStrauss-Kahn.

"Economica Statelor Unite va avea un ritm de crestere mai slab, in Europa cresterea economica pare deja mai lenta iar Japonia pare afectata intr-o mai mica masura", a adaugat Rato.

Rato a subliniat  ca si pietele emergente vor trebui sa suporte consecintele crizei economice, estimand ca economia acestor tari se va dezvolta  intr-un ritm rapid, dar "masura in care tarile emergente vor pastra acest ritm de crestere depinde de durata ritmului scazut de crestere economica din Statele Unite si Europa".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: