Dosarul MOL-OMV, in atentia Uniunii Europene

Data publicarii: 08-10-2007 | International

Comisia Europeana avertizeaza guvernul de la Budapesta in privinta companiei Mol. Comisia va inainta o plangere la Curtea Europeana de Justitie in cazul in care Ungaria va adopta legea menita sa blocheze preluarea companiei nationale de energie MOL de catre firme straine, a anuntat vineri Comisia Europeana.

Miercurea trecuta, comisarul european pe probleme de piata interna, Charlie McCreevy, a trimis guvernului ungar o scrisoare in care isi face cunoscute ingrijorarile privind intentiile autoritatilor ungare de a adopta o lege menita sa impiedice cumpararea companiilor din Ungaria de catre firme stabilite intr-un alt stat membru al UE.

Comisarul a facut explicit referire la grupul producator de energie MOL, pentru care OMV a facut mai multe oferte de cumparare. Guvernul de la Budapesta se opune insa operatiunii. "La cererea Comisiei Europene a fost demarata o ancheta mai detaliata si a fost deschisa o procedura privind afectarea liberei circulatii a capitalului, prin votarea acestei legi", a anuntat Comisia Europeana.

Ungaria se afla deja in colimatorul Comisiei pentru un subiect asemanator: o lege-cadru din 1995, care instituia o "actiune de aur", privind dreptul de veto al statului in cadrul tuturor intreprinderilor ungare care urmeaza sa fie privatizate.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: