Patru autobuze vor circula cu ulei de rapita in Cluj si Alba Iulia

Data publicarii: 08-10-2007 | Economie

Regiile de transport in comun din Cluj-Napoca si Alba-Iulia vor pune, vineri, in circulatie cate doua autobuze cu combustibil pe baza de ulei de rapita, in loc de motorina. Decanul Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), Nicolae Burnete, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca emisiile de noxe sunt astfel reduse cu 40%.

"Vrem sa punem in circulatie, asa cum am facut si acum doi ani, pentru prima oara in Romania, autobuze care functioneaza fara motorina, doar cu combustibili proveniti din uleiuri vegetale. Este vorba despre metil-ester de rapita. Acum doi ani am pus in circulatie autobuze care au functionat cu amestec de ulei vegetal si motorina", a explicat Burnete, care sustine ca acest gen ecologic de combustibil, pe baza de ulei de rapita este mai ieftin decat motorina, iar "consumul de biocombustibil, proportional cu motorina, este cu 2-3% mai mare, dar se justifica prin pretul de cost mai redus".

In prima faza, UTCN va pune la dispozitia Regiei Autonome de Transport Urban Calatori (RATUC) Cluj-Napoca si regiei de transport din Alba-Iulia, 2000 de litri de biocombustibil, in conditiile in care un autobuz vechi de 15 ani consuma, potrivit  directorului RATUC, Liviu Neag, circa 25 de litri de combustibil la 100 de kilometri. "Potrivit unei ordonante de urgenta, pana in anul 2009, toate unitatile de transport au obligatia sa foloseasca la 2% din parcul auto combustibil cu grad de poluare redus", a afirmat directorul RATUC.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: