Moneda nationala se va aprecia fata de euro in termeni reali

Data publicarii: 08-10-2007 | Finante-Banci

Moneda nationala va continua sa se aprecieze in termeni reali, pe termen mediu si lung, in raport cu euro, ca urmare a cresterii investitiilor directe, in paralel insa cu aprecierea leului urmand sa se deruleze o mai mare volatilitate a ratei de schimb, potrivit proiectului de buget pe 2008.

BNR anticipeaza o apreciere graduala a monedei nationale, in termeni reali, fata de moneda europeana, mai ales ca urmare a cresterii intrarilor de capital, in special a celor de natura investitiilor directe.

"Tendinta de apreciere a monedei nationale va coexista, in prima parte a intervalului, cu o mai mare volatilitate a ratei de schimb, indusa de caracterul impredictibil al apetitului pentru risc al investitorilor straini pe pietele emergente, in conditiile in care evolutiile cursului de schimb al leului sunt numai in parte corelate cu modificarile conditiilor fundamentale ale economiei romanesti, iar pietele emergente se confrunta in prezent cu o reevaluare a riscurilor ce poate fi de durata si de o amplitudine considerabila", se arata in proiect.

Politica monetara a Bancii Nationale va avea, in continuare, ca tinta consolidarea procesului dezinflatiei si a asigurarii coborarii ratei inflatiei spre niveluri sustenabile pe termen mediu. Astfel, tintele anuale de inflatie pentru urmatorii doi ani sunt: 3,8% ( ±1 puncte procentuale) pentru 2008 si 3,5% (±1 puncte procentuale) pentru 2009.

Potrivit documentului, BNR anticipeaza ca in 2009 vor persista o serie de factori, din afara sferei de influenta a bancii centrale, care vor avea efecte inflationiste directe, precum cresterile salariale rapide, dar si ajustarile semnificative de preturi administrate si de impozite indirecte.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: