Traian Basescu: Energia trebuie tratata ca o marfa si nu ca un factor de influenta politica

Data publicarii: 11-10-2007 | Politica

Presedintele Traian Basescu, care a participat joi la Conferinta privind securitatea energetica de la Vilnius, din Lituania, a declarat la intoarcerea sa la Bucuresti ca Romania va sustine dezvoltarea cooperarii energetice in zona Marii Caspice si a Caucazului in scopul cresterii independeneti energetice a Europei. Potrivit lui Traian Basescu, "energia trebuie considerata o marfa si nu un factor de influenta politica".

In ceea ce priveste Romania, a tinut sa sublinieze presedintele, dependenta energetica este mai mica decat media din Uniunea Europeana.

"Am precizat ca Romania apreciaza ca energia trebuie tratata ca o marfa si nimeni nu trebuie sa faca din energie un factor de influenta politica. Am subliniat ca UE trebuie sa valorifice zona Caspica, si zona Caucazului. UE trebuie sa se afirme ca un partener importanta pentruz Kazahstaan, Azerbaidjan si Turkmenistan", a spus Basescu.

Cu toate acestea, Romania este interesata de sursele alternative de aprovizionare si va sustine dezvoltarea proiectelor Nabuco si Constanta-Trieste, pe de o parte si dezvoltarea terminalelor de la Batumi si Subsa.

La nivelului Uniunii Europene, presedintele Traian Basescu a sustinut necesitatea constituirii unei politici energetice unice, in care accentul sa fie pus asupra dezvoltarii interconectarii retelelor de distributie si asupra dezvoltarii concurentei.

"Dincolo de faptul ca intreaga Europa este mobilizata pentru gasirea surselor alternative, acest demers nu poate fi eficient pana nu isi rezolva problemele interne legate de piata energetica", a spus Basescu.

Un rol importanta va trebui acordat in acest context si energiei nucleare, care poate contribui substantial la cresterea independentei enrgetice.

Basescu a mai sustinut si ideea participarii capitalului privat in proiectele energetice.
"Implicarea capitalului privat este esntiala. Statele trebuie sa accepte ideea cooperarii public-privat".

"Problema securitatii energetice a UE este strans legata de capacitatea noastra de a coopera si de a pune semnul egal intre consumator si producator", a precizat presedintele.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: