Banca Mondiala: Tarile sud-est europene nu vor putea evita impactul crizei creditelor

Data publicarii: 12-10-2007 | Finante-Banci

Romania si economiile altor state din Europa de Sud-Est vor evita greu impactul crizei mondiale a creditelor, pentru ca depind foarte mult de imprumuturile externe, a declarat joi, pentru Reuters, vicepresedintele regional al Bancii Mondiale, Shigeo Katsu.

Acesta a spus ca tarile baltice sunt expuse in principal crizei mondiale a creditelor, insa aceasta va lovi semnificativ si Romania, unde inflatia a depasit deja intervalului tintit, de 3-5%, si a marit riscurile unei inasprire a politicii monetare.
Intrebat daca actualul context economic ar putea determina o schimbare a politicii monetare in Romania, Katsu considera ca "Este posibil. Banca centrala a Romaniei a incercat o schimbare, insa este o evolutie importanta si institutia a intampinat dificultati foarte mari in gestionarea situatiei".

Pana in prezent, comprimarea pietei mondiale a creditelor ca urmare a problemele din piata creditelor ipotecare din Statele Unite nu a afectat pietele din Balcani, care au inregistrat o crestere economica puternica in ultimii ani, dupa inlaturarea efectelor comunismului si conflictelor.

Katsu a mentionat insa ca bancile centrale trebuie sa ramana foarte atente si sa ia in calcul posibilitatea de a inaspri  politica monetara.

"Toata lumea este ingrijorata, pentru ca lichiditatea de pe pietele financiare si de capital din Uniunea Europeana incepe sa se reduca, iar investitorii nu stiu cum sa evalueze riscurile", a mai spus Katsu.

"Sistemele financiare mai putin dezvoltate sau cele care sunt sustinute in mare parte de imprumuturile externe sunt in mod evident cele mai vulnerabile", a adaugat acesta.

Katsu a mai spus ca statele care se integreaza in economia mondiala si in special in Uniunea Europeana vor fi afectate. "Ar fi bine daca ar putea evita impactul economic, insa ma indoiesc. Vor fi afectate", a aratat el.

Declaratiile lui Katsu vin in urma avertizarilor similare, facute de Fondul Monetar International (FMI), de Banca Centrala Europeana (BCE) si de Comisia Europeana, cum ca, in actualul climat economic, bancile centrale din regiune ar trebui sa fie mai vigilente, in special in tarile cu dezechilibre externe majore.
"Daca privim modul in care au raspuns initial bancile centrale din Statele Unite, Uniunea Europeana, Anglia sau Japonia in fata crizei mondiale a creditelor, vom observa ca reactia nu a fost suficient de rapida si a provocat tuturor dificultati", a spus Katsu.

Katsu considera ca Serbia, care este la inceputul procesului de integrare in Uniunea Europeana a dat, pana in prezent, dovada de multa prudenta in administrarea problemelor monetare si macroeconomice.

"Exista insa ingrijorari ca imprumuturile sunt facute direct de la banci din strainatate si, in unele cazuri, bancile comerciale incearca sa incalce politica restrictiva impusa de banca centrala, ceea ce urca volatilitatea", a mai explicat Katsu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: