Cartel Alfa: Bugetul pe 2008 este ''electoral, iresponsabil si populist''

Data publicarii: 12-10-2007 | Finante-Banci

CNS Cartel Alfa considera ca bugetul pentru anul 2008 este unul "electoral, iresponsabil si populist", iar masurile luate de Guvern pentru stimularea angajatorilor vor fi suportate indirect de catre salariati, informeaza, joi, confederatia, printr-un comunicat.

CNS Cartel Alfa avertizeaza ca, prin bugetul pe anul 2008, categorii intregi sunt scutite in continuare de responsabilitati fiscale, respectiv cei din profesiile independente care sunt platiti pe baza de contracte de servicii sau drepturi de autor, sisteme de plata a salariilor de care se abuzeaza din ce in ce mai mult.

"Acest lucru nu reprezinta altceva decat frauda fiscala incurajata de catre guvern, schimbandu-se sensul muncii, care se transforma astfel intr-o operatie comerciala, care transfera toate obligatiile (riscurile) sociale catre lucrator. Foarte curand se va ajunge ca si maturarea strazilor sa devina drept de proprietate intelectuala", se arata in comunicatul sindicatelor.

Cartel Alfa atrage, totodata, atentia ca prin decizia guvernului de a reduce procentele de contributie la sanatate se va ajunge la reducerea calitatii din sistemul medical si la reducerea numarului de angajati. "In perioada 2001-2008 cotele de contributii la angajator s-au redus cu noua procente. Insa, in aceasta perioada, prin reforma sanatatii sau a pensiilor (prin introducerea pilonului II) aceste reduceri s-au regasit in transferarea costurilor catre lucrator, prin reducerea calitatii si cantitatii serviciilor prestate, prin reducerea plafoanelor de compensare a medicamentelor sau prin reducerea valorii pensiilor acordate prin sistemul public", sustin sindicatele.

Confederatia considera ca prin pastrarea nivelului scazut al salariilor, in primul rand al salariului minim pe economie, tot mai multi romani vor pleca la munca in strainatate, iar inlocuirea lor cu muncitori din tarile extracomunitare nu este o solutie.

Potrivit proiectului de buget, aprobat miercuri de executiv, veniturile bugetului consolidat vor insemna echivalentul a 39,3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar cheltuielile 42% din PIB. Comparativ, programul bugetar pentru 2007 a stabilit deficitul la 2,8% din PIB, veniturile fiind de 36,9% din PIB, iar cheltuielile de 39,6% din PIB.

PIB-ul din 2008 este evaluat, prin proiect, la 440 miliarde lei, in timp ce in acest an ar urma sa cumuleze 389,8 miliarde lei. Cursul de schimb al euro, pe baza caruia a fost calculat bugetul, este de 3,18 lei. In 2007, cursul de schimb al euro a fost stabilit in buget la 3,35 lei.

Indicatorii macroeconomici pe care a fost construit bugetul de anul viitor sunt estimati astfel: cresterea economica de 6,5%, inflatie de 3,8%, deficit de cont curent de 13,3% din PIB. Potrivit aceluiasi proiect, cresterea economica pentru 2007 este estimata la 6,1%, inflatia la 4,5%, iar deficitul de cont curent la 13,4% din PIB.

Rata somajului este estimata in scadere pentru 2008, la 4,3%, in timp ce anul acesta a fost prognozata la 5%. Pe de alta parte, numarul de salariati se asteapta sa creasca mai mult decat in 2007, la 2% fata de 1,8%.

Castigul salarial mediu brut ar trebui sa ajunga la 1.550 lei, in 2008, in urcare cu 12,3% fata de anul in curs.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: