Putin a decis ca pensiile sa fie majorate cu o zi inainte de alegerile legislative

Data publicarii: 12-10-2007 | International

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi guvernului sa majoreze pensiile de la 1 decembrie, cu o zi inainte de alegerile parlamentare la care actualul lider de la Kremlin candideaza pe primul loc pe lista partidului Rusia Unita, transmite Reuters.

Putin a cerut guvernului sa cresca pensia lunara de baza, de 1.260 de ruble (50,58 dolari), cu 300 de ruble, incepand din 1 decembrie. El a declarat ca aceasta majorare este necesara pentru a-i proteja pe cei 38,2 milioane de pensionari rusi in fata unei cresteri a preturilor mai rapida decat se preconizase initial, in special la alimente.

In 2 decembrie vor avea loc alegeri parlamentare in Rusia, iar Putin a declarat ca va candida pe lista partidului Rusia Unita, ai carui lideri au anuntat ca vor sa asigure continuitatea politicilor lui Putin.

"Sarcina unui stat, sarcina noastra, este sa ne aparam poporul si in primul rand cetatenii cu venituri mici in fata cresterii preturilor", a afirmat Putin, care a aparut public pentru a face acest anunt alaturi de noul premier Viktor Zubkov. "In primul rand acest lucru inseamna pensionarii", a adaugat el.

"Consider necesar sa ordon guvernului sa isi revizuiasca planurile (...) pentru a creste pensia de baza cu cel putin 300 de ruble, incepand de la 1 decembrie", a explicat Putin, aflat in regiunea Ufa, din sudul muntilor Urali.

Dupa ce Putin a  anuntat ca va candida la alegerile parlamentare, Rusia Unita a atins un nivel-record in sondaje (54%).

Majorarea pensiilor anuntata de Putin va costa statul cel putin 137,5 miliarde de ruble (5,52 miliarde de dolari), in decurs de un an. Unii veterani din cel de-al Doilea Razboi Mondial vor primi mariri de 550 de ruble lunar.

Guvernul intentiona sa creasca pensiile cu 280 de ruble in anul 2008.

Presedintele a mai cerut saptamana aceasta cabinetului sa controleze preturile alimentelor, care au crescut mult in luna septembrie. Ministrii au admis ca vor depasi rata inflatiei estimata la 8% pentru anul in curs.

Putin, care a detinut doua mandate de presedinte (2000 - 2004 si  2004 - 2008), si-a construit popularitatea prin asigurarea unei stabilitati politice si economice dupa haosul din 1990.

Putin a declarat luna trecuta ca ar putea deveni premier, generand o serie de speculatii potrivit carora isi va pastra o influenta semnificativa dupa ce se va retrage de la Kremlin, in 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: