Peste o suta de milioane de europeni nu au acces la apa potabila

Data publicarii: 13-10-2007 | International

Raportul Belgrad de mediu arata ca peste 100 milioane de persoane din zona paneuropeana nu au acces la apa potabila, iar in Romania, potrivit datelor cuprinse in POS Mediu, 35% din populatie nu beneficiaza de apa potabila, fiind nevoie de investitii de 4,8 miliarde euro in acest sector.

Cel de-al patrulea raport de evaluare (Raportul Belgrad) a fost analizat in cadrul Conferintei "Mediu pentru Europa", desfaurata la Belgrad de delegatiile celor 56 de state membre ale Comisiei Economice pentru Europa a Uniunii Europene (UNECE), printre care se numara si delegatia Romaniei, condusa de secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Silviu Stoica.

Concluziile prezentate vineri arata ca peste 100 de milioane de oameni din zona paneuropeana nu au acces la apa poatbila si la sisteme sanitare adecvate. De asemenea, specialistii de mediu au atras atentia asupra amenintarii cu care se confrunta biodiversitatea, pe fondul schimbarilor climatice. Totodata, participantii la conferinta au dezbatut problema transporturilor si a managementului defectuos al deseurilor, care raman in continuare factori majori de poluare.

In ceea ce priveste situatia Romaniei, datele statistice continute in Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu arata ca Romania trebuie sa investeasca 4,8 miliarde de euro, in perioada 2007-2013, pentru alimentarea cu apa potabila si 3,8 miliarde de euro pentru canalizare si epurarea apei, ceea ce reprezinta cel mai mare necesar investitional in noile state membre ale Uniunii Europene. Astfel, serviciile de alimentare cu apa potabila si de canalizare si epurare a apelor uzate necesita investitii de 8,6 miliarde de euro pentru ca Romania sa se conformeze din acest punct de vedere acquis-ului comunitar.

Totodata, statisticile arata ca 65% din totalul populatiei beneficiaza de apa potabila distribuita prin sistem public. La nivelul populatiei urbane, 90% dintre locuitorii oraselor sunt racordati la sistemul de alimentare cu apa potabila, in timp ce numai o treime din populatia rurala beneficiaza de acest serviciu.

In acest moment, in Romania exista 1.398 de statii de tratare, din care 797 produc apa potabila pentru comunitati de pana la cinci mii de persoane. Un sfert dintre acestea insa distribuie apa care nu este conforma cu valorile limita pentru parametrii bacteriologici, turbiditate, amoniac, nitriti, fier.

In ceea ce priveste serviciile de colectare si epurare a apelor uzate, din totalul populatiei Romaniei, de aproximativ 21,7 milioane de locuitori,  doar jumatate au acces la acestea, iar majoritatea acestora locuiesc in mediul urban. Astfel, 90% din cei 11,5 milioane de locuitori racordati la sistemul de canalizare locuiesc in comunitati de peste zece mii de locuitori si numai zece procente (1,15 milioane de locuitori) provin din localitati care au sub zece mii de locuitori.

Potrivit POS Mediu, obiectivele stabilite in acest sens presupun ca ponderea populatiei care beneficiaza de serviciile de alimentare cu apa potabila si de canalizare si epurare a apelor uzate sa creasca cu 18 procente in urmatorii sase ani, de la 52%, cat este in prezent, la 70%, in 2013. Pentru atingerea acestui obiectiv, Romania va putea accesa, potrivit primei axe prioritare din POS Mediu, fonduri europene in valoare de 2,7 miliarde de euro, la care se adauga confinantarea nationala de aproximativ 490 de milioane de euro.

Ministerul Mediului a pregatit, in vederea accesarii, in 2007, a fondurilor europene din prima axa prioritara, zece proiecte privind extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata. Dintre acestea, doua au fost transmise, la sfarsitul lunii spetembrie, spre aprobare Comisiei Europene, iar un alt proiect - din judetul Brasov - a pierdut finantarea europeana, neputand fi transmis Comisiei, conform calendarului stabilit, din cauza unor neintelegeri politice la nivel local.

In ceea ce priveste investitiile suplimentare din acest sector necesare pentru conformarea cu acquis-ul comunitar, acestea sunt planificate si din alte surse, in afara Planului Operational Sectorial de Mediu. Astfel, tot pentru dezvoltarea proiectelor privind serviciile de alimentare cu apa potabila si de canalizare si epurare a apei, este prevazuta alocarea de fonduri in Programul National pentru Dezvoltarea Rurala, Programul Guvernamental pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Zonele Rurale, Fondul National de Mediu, la care se adauga finantarile provenite din credite externe.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: