37 de firme au intrat in cursa pentru reactoarele 3 si 4 pana la data limita

Data publicarii: 13-10-2007 | Economie

Nuclearelectrica anunta ca, pana la 10 octombrie, data finala pentru achizitionarea documentatiei pentru intocmirea ofertelor angajante in vederea construirii unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, aceste documente au fost preluate de 37 de companii.

Companiile care au achizitionat documentatia sunt: KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania), Consortiul Ansaldo (Italia) - AECL (Canada), Electrabel (Belgia),  AFEN (Romania), Enel (Italia), Alro (Romania), Electrica (Romania), EGL (Romania), Unit International (Luxemburg), BRD (Romania), Mittal Steel(Romania), Gabriel Resources (Canada), CEZ (Cehia), Lafarge (Romania), Energy Holding (Romania), MVM (Ungaria), Tenaris Silcotub (Romania), Iberdrola (Spania), ERBE (Ungaria), BNP Paaribas (Franta), Fondul Proprietatea (Romania), RATIA (Elvetia), SNC Lavalin (Canada), Axor Europe (Romania), Eviva Energy (Romania), ROMIB (Romania), Tess Conex (Romania), Endesa (Spania), EGL (Elvetia), Rompetrol Group (Olanda), Elcomex IEA (Romania), Proconex (Romania), Grivco (Romania), Tender (Romania), Vulcan International (Austria) si ISPE (Romania).

Termenul limita pentru depunere ofertelor angajante in vederea participarii la construirea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este 25 octombrie 2007, ora 16.00. Realizarea celor doua unitati presupune investitii de circa 2,3 miliarde de euro, iar fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW.

Guvernul a aprobat, la mijlocul lunii iunie, printr-o Hotarare, strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, strategie care are in vedere finalizarea procesului de atragere a investitorilor si inregistrarea noii societati dedicate Unitatilor 3 si 4 la inceputul anului 2008, astfel incat lucrarile efective sa inceapa in cursul aceluiasi an. Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.

Potrivit actului normativ, constructia reactoarelor 3 si 4 este prevazuta a fi realizata prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara, care sunt dispuse sa se asocieze cu Nuclearelectrica  in vederea finalizarii si operarii obiectivului energetic. Sursele de finantare urmeaza a fi atrase de catre actionari, atat sub forma de actiuni, cat si surse financiare, atrase prin emisiuni de bonduri sau credite. Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentand 30% din costurile de realizare a proiectului la capitalul social al companiei de proiect.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: