Comoara de la BNR

Data publicarii: 15-10-2007 | Finante-Banci

Ne-am obisnuit deja, de ani buni, ca Banca Nationala sa publice, lunar, rezervele valutare si rezerva de aur. Recent, au fost comunicate cifrele inregistrate la sfarsitul lui septembrie 2007, scrie Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, in Jurnalul National. Fata de august, cresterea valorica este de 510,4 milioane de euro. Rezultatul total: rezerve internationale de 26,9 miliarde de euro, stocul de valute fiind de 25,2 miliarde de euro iar cel de aur de 1,7 miliarde de euro.

Acumularile valutare lunare ale BNR sunt consistente. Niciodata, in istoria Romaniei, nu a fost adunata atat de multa valuta. Numai in luna septembrie au fost inregistrate intrari de 733,9 milioane de euro. Remarcabil, cu deosebire, este faptul ca banca noastra centrala nu este hapsana si nu atenteaza la valuta nimanui prin "rechizitionari". Toate acumularile sunt facute in conditii de piata.

Din 1992, inca, BNR a aderat la sistemul liberal "full-retention": agentii economici au dreptul de a-si retine toata valuta provenita din operatiuni externe. Banca Nationala nu cere nici macar un singur euro sau un singur dolar din valuta adusa in tara de exportatori ori de investitorii straini.

Integral in Jurnalul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: