Isarescu: Creditele catre populatie si firme pot ajunge la 50% din PIB in 2012

Data publicarii: 16-10-2007 | Finante-Banci

Marjele de profit din sistemul bancar romanesc se vor stabiliza, in urmatorii 4-5 ani, la un nivel "sensibil mai inalt" decat cel din statele europene occidentale, in conditiile in care intermedierea financiara ar putea ajunge, in 2012, la 50% din PIB, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza o crestere a intermedierii financiare de 34% la sfarsitul lui 2007, fata de un nivel de peste 27% la sfarsitul anului precedent, a precizat, luni, Isarescu.

Principalul motor al cresterii creditelor in urmatorii ani va fi constituit, probabil, de imprumuturile catre companii, a adaugat Isarescu, la seminarul "Mediafax Talks about Corporate Loans". Guvernatorul BNR a mai prognozat o saturatie pe segmentul creditelor de consum in urmatoarea perioada.

Bancile din Romania au realizat, anul trecut, un profit net de 2,2 miliarde lei, in crestere cu 10% fata de rezultatul realizat in 2005.

Creditele acordate populatiei si firmelor romanesti au crescut in a opta luna a anului cu 6,5% fata de luna precedenta pana la 122,09 miliarde lei (37,3 miliarde euro), cel mai mare avans fiind inregistrat de imprumuturile in valuta catre populatie.

Creditul neguvernamental a crescut in august cu 50,2% raportat la aceeasi luna a anului trecut. Avansul l-a intrecut si pe cel din intervalul iulie 2006 - iulie 2007, cu o crestere de 46% a creditelor acordate populatiei si firmelor, dupa cum arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: