Standard & Poor's estimeaza ca Slovacia va trece la euro in 2009

Data publicarii: 16-10-2007 | International

Slovacia ar putea adopta moneda euro in 2009, asa cum este planificat, insa trebuie sa se asigure ca efortul de consolidare economica este sustinut si dupa aderarea la zona euro, a declarat luni analistul din cadrul Standard & Poor's (S&P), Kai Stukenbrock, relateaza Reuters.

Stukenbrock a declarat in cadrul Summitului Reuters pentru Investitii in Europa Centrala si de Est ca ingrijorarea legata de posibilitatea ca guvernul de stanga, condus de primul ministru Robert Fico, sa anuleze reformele economice ale fostei administratii de centru-dreapta nu a fost intemeiata. "In prezent, nu estimam ca se vor indeparta de acesta", a mai spus Stukenbrock, referindu-se la obiectivul de aderare la zona euro in 2009.

Stukenbrock a precizat ca guvernul pare hotarat sa aduca deficitul fiscal sub plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB), impus de Uniunea Europeana, si sa indeplineasca criteriile legate de dobanzi, inflatie si curs de schimb.

Intrebarea este daca aceste tinte vor fi atinse, din moment ce Fico a castigat alegerile din iunie 2006 in urma unei campanii bazate pe majorarea cheltuielilor sociale si pe ajutorarea persoanelor cu posibilitati materiale limitate sa-si plateasca facturile la energie.

Stukenbrock a precizat ca actiunile recente ale guvernului, de a anula o parte din reformele pensiilor, efectuate de fosta administratie, sunt riscante din perspectiva fiscala. 

"Reforma pensiilor este una dintre cele mai bune reforme efectuate in Slovacia, iar anularea ei ar putea ridica probleme pe termen lung", a spus acesta.

Economia Slovaciei, una dintre cele mai solide din Uniunea Europeana, a inregistrat o crestere de 9,4% in trimestrul al doilea si a indeplinit in luna august, pentru prima data, criteriul privind inflatia de aderare la zona euro. Acesta cere ca rata inflatiei sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor inflatiei din cele trei state din zona euro cu cel mai redus nivel al inflatiei.

Inflatia din Slovacia a fost estimata de Ministerul de Finante la 1,6% pentru intervalul aprilie 2007-martie 2008 si la 1,5% in perioada mai 2007-aprilie 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: