SUA dau in judecata bancile Lloyds TSB Bank si Bank of Cyprus pentru spalare de bani

Data publicarii: 16-10-2007 | International

Procurorii americani au anuntat ca au lansat o actiune in justitie impotriva grupurilor Lloyds TSB Bank Plc si Bank of Cyprus, sub acuzatia ca ar fi permis spalarea unei sume ce depaseste cateva sute de milioane de dolari, obtinuta prin fraude, relateaza Reuters. Guvernul cere despagubiri de cel putin 130 milioane dolari de la grupul Lloyds TSB Bank, divizie a Lloyds TSB GroupPlc, si cel putin 162 milioane dolari de la Bank of Cyprus, a anuntat biroul procurorului general al Statelor Unite ale Americii.

Bancile i-au permis fostului presedinte al companiei AremisSoft Corp, Lycourgos Kyprianou, sa "spele" banii obtinuti printr-o frauda cu valori mobiliare, au afirmat procurorii.

Aremis Soft, care a fost o companie producatoare de software listata la operatorul bursier Nasdaq, s-a declarat in stare de faliment pe fondul acuzatiilor autoritatilor americane, ce suspectau grupul de trafic cu informatii privilegiate, de mare amploare.

In 2002, un tribunal federal l-a pus sub acuzare pe Kyprianou impreuna cu alte persoane, motivul fiind spalarea de bani si o serie de fraude.

Conform acuzatiilor procurorilor americani, Kyprianou a majorat artificial valoarea titlurilor Aremis Soft, prin trafic de informatii privilegiate, folosindu-se de o serie de companii ce au achizitionat pachete de actiuni, inseland astfel publicul.

Lloyds TSB Bank si Bank of Cyprus l-au ajutat pe Kyprianou in operatiunea de spalare de bani menita a ascunde sumele obtinute de pe urma traficului cu informatii privilegiate prin mai multe conturi pe care acesta le detinea sau controla, dupa falimentul grupului Aremis Soft si punerea sub acuzare a lui Kyprianou.

Lloyds TSB Bank ar fi confirmat existenta unor conturi apartinand grupului Aremis Soft, in care nu se regaseau insa sume de bani, au afirmat procurorii americani.

Lloyds TSB Bank si Bank of Cyprus nu au putut fi contactate pentru a oferi informatii suplimentare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: