Bugetarii cer ca toti salariatii de la stat sa primeasca salariul minim de 880 de lei

Data publicarii: 18-10-2007 | Economie

Alianta Sed Lex solicita guvernului sa acorde tuturor bugetarilor un salariu minim de 880 de lei, in conditiile in care o instanta din Dolj a stabilit aceasta valoare pentru salariatii din invatamant, in baza contractului colectiv la nivel national, desi bugetarii au grile de salarizare separate.

Potrivit unui comunicat al Aliantei Sed Lex, bugetarii au solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu sa elaboreze in regim de urgenta un act normativ prin care, pentru toate categoriile de bugetari sa se acorde, retroactiv, salariul minim de 880 de lei. Reprezentantul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Ionela Jianu, a explicat, miercuri, ca cererea sindicatelor vine ca urmare a deciziei instantei din  Dolj de a acorda un salariu minim pe economie de 880 de lei cadrelor didactice cu studii superioare de lunga durata.

Salariul minim de 880 de lei pentru persoanele cu studii superiore a fost reglementat in urma negocierii dintre sindicate si patronate si se acorda, prin contractul colectiv de munca la nivel national, salariatilor din sectorul privat. 

"Stim ca bugetarii sunt salarizati dupa grile separate, dar se creeaza o discrepanta majora intre cele doua categorii de salariati. Stim, de asemenea, ca in Romania nu se foloseste precedentul judiciar, astfel ca daca bugetarii din alt judet dau guvernul in judecata este posibil sa nu castige, asa cum s-a intamplat in Dolj. De aceea vrem o pozitie clara din partea guvernului, pentru ca, in scurt timp, va aparea discriminarea si intre salariatii bugetari", a spus Ionela Jianu.

Potrivit acesteia, in cazul salariilor se repeta situatia referitoare la primele de vacanta. Unele categorii de functionari au stipulate in legile de salarizare si acordarea primelor de vacanta, dar acest drept nu a fost acordat niciodata. In consecinta, o parte dintre salariati si-au castigat primele de vacanta in instanta si le-au primit retroactiv, pentru perioada 2001-2006, iar altii au pierdut procesele, in unele judete. De aceea, membrii Aliantei Sed Lex au mai solicitat si reglementarea, in mod unitar, a modalitatii de recuperare, de catre functionarii publici, a sumelor aferente primelor de vacanta neacordate. Cererea sindicalistilor are drept scop acordarea unui tratament egal tuturor functionarilor publici, "avand in vedere practica instantelor judecatoresti de a da castig de cauza in actiunile deschise in aceasta speta".

Alianta Sed Lex avertizeaza, totodata, ca, in functie de stadiul negocierilor si de modalitatea in care guvernul va analiza si va solutiona aceste solicitari, Comitetul Director al Aliantei are mandatul de a declansa conflictul colectiv de munca la nivel national, dupa parcurgerea etapelor prevazute in legea conflictelor de munca.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, prin Uniunea Sindicatelor Independente din Invatamant Dolj a castigat definitiv si irevocabil procesul privind acordarea salariului de baza brut de 880 de lei pentru personalul din invatamant cu studii superioare de lunga durata, incepand cu 1 ianuarie 2007, conform art. 40 din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010. Sindicalistii au solicitat Guvernului Romaniei sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa se stabileasca, incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru cei peste 45.000 de salariati din invatamant cu studii superioare debutanti, un salariu minim de baza brut de 880 lei si sa se acorde diferentele de drepturi salariale incepand cu 1 ianuarie, actualizate cu rata inflatiei.Conform grilelor de salarizare elaborate de guvern, aplicate in prezent, salariul de baza brut pentru personalul didactic cu studii superioare debutant este de 761 lei lunar.

Salariul minim stabilit de guvern pentru anul 2007, pe baza caruia se stabilesc grilele de salarizare pentru diferitele categorii de bugetari, este de 390 de lei. Pe de alta parte, salariul minim negociat intre sindicate si patronate este de 440 de lei si de 880 pentru salariatii cu studii superioare. Valorile stabilite intre sindicate si patronate nu se aplica grilelor de salarizare din sistemul bugetarilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: