Analistii se asteapta la urcarea dobanzii cheie, din cauza presiunilor inflationiste

Data publicarii: 18-10-2007 | Finante-Banci

Estimarile arata un varf al inflatiei in octombrie si piata se asteapta ca banca centrala sa urce dobanda de politica monetara la urmatoarea sedinta a boardului, dar vede o relaxare a politicii monetare in 2008, au declarat miercuri, economistii prezenti la Conferinta Euromoney.

"Semnalele indica un varf al inflatiei in octombrie si ar fi normal ca banca centrala sa reactioneze urcand dobanda de politica monetara. Este posibila atingerea unui nivel al inflatiei apropiat de 6,5% in octombrie, care va cobori in lunile urmatoare, insa banca centrala ar putea reactiona. Nu va fi ultima modificare a dobanzii in urmatoarele 12 luni, dar nu ne asteptam ca ritmul acesteia sa fie asa de intens cum a fost de la inceputul anului. Nu vad o urcare a dobanzii de politica monetara la 8,75%, asa cum a inceput anul", a declarat economistrul sef al Banci Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, la finalul seminarului "Romania, oportunitati si provocari" organizat de BCR la Conferinta Euromoney "Finante si investitii regionale in Europa de sud est, care are loc la Dubrovnik.

Economistul sef al BCR considera ca rata de politica monetara urmareste evolutia inflatiei si un nivel optim intre acestea ar fi de 2 puncte procentuale. "O diferenta de doua puncte procentuale intre rata dobanzii de politica monetara si inflatia anuala este un nivel de echilibru", spune Anghel.

Piata financiara se asteapta ca banca centrala sa intensifice politica monetara si unicul sens al acesteia este urcarea ratei dobanzii de referinta, deoarece nivelul rezervelor minime obligatorii, un alt mecanism de inasprire a politicilor, este deja prea ridicat, spune Anghel.

In 2008, atat inflatia, cat si evolutia nivelului dobanzii de politica monetara depinde de agricultura. "Dobanda cheie a bancii centrale depinde de cat de bun an agricol va fi 2008. E posibil sa vedem o coborare a ratei inflatiei in iunie-iulie 2008 si nu este exclus ca anul viitori tinta de inflatie de 3,8% sa fie atinsa", a adaugat economistul sef al BCR.

Toate estimarile depind insa masiv de conjunctura economica si politica interna si de perspectivele pietei financiare internationale si trebuie privite in context regional, a avertizat Anghel.

"Din ratiuni legate de convergenta, banca centrala trebuie sa reduca gradual, pana in 2012, nivelul rezervelor minime obligatorii pana la 2%. In plus, banca centrala plateste rezervele minime obligatorii la o dobanda mult sub nivelul celei din piata, ceea ce nu se intampla in restul Uniunii Europene", a observat Anghel. In esenta, avertizeaza economistul sef al BCR, nivelul rezervelor minime obligatorii este o pedala pe care banca centrala nu mai poate apasa in tentativa de a restrictiona politica monetara. Efectul nivelului ridicat al rezervelor obligatorii a fost negativ si a putut fi remarcat in marirea datoriei externe pe termen lung a Romaniei, deoarece multe din bancile locale si-au mutat imprumuturile catre banca mama. "Structura datoriei externe arata ca obligatiile pe termen scurt se vor transforma in datorie pe termen lung", a avertizat Anghel.

Banca centrala va majora probabil dobanda cheie, la sedinta de politica monetara din 31 octombrie, dar amplitudinea miscarii e discutabila, a estimat economistul sef al Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD)-Groupe Societe Generale, Florian Libocor. "Eu sustin scenariul unei majorari cu 1% a dobanzii cheie. Dobanda de politica monetara a coborat in acest an cu 1,75%, de la un nivel anual de 8,75%, cat era la inceputul anului. Din iunie pana in septembrie a fost nemiscata. In schimb, inflatia a urcat cu 2,2%", a explicat Libocor.

In opinia economistului sef al BRD-SocGen, cele patru miscari ale bancii centrale au avut efecte oarecum contrare intentiilor. "Leul s-a apreciat pana la un minim de 3,10 lei/euro. Deciziile par pripite, deoarece ei mizau oe o stopare a apercierii monedei nationale. De altfel politica monetara influenteaza evolutia pietei dupa un interval de sase luni. Aceste miscari succesive ale dobanzii de politica monetara au aparut fara sa se fi asteptat efectele acestora", considera Libocor. "Argumentul a fost procesul mai rapid de dezinflatie, care a fost posibil tocmai datorita deprecierii leului", a mai spus economistul sef al BRD SocGen.

Miscarile bancii centrale sunt importante pentru evolutia monedei nationale spune aeconomistul sef al ABN Amro Romania, Radu Craciun, care se asteapta la "o crestere a dobanzii cheie pana la un nivel de 7,5%, care va ramane neschimbat pana la jumatatea anului 2008".

"Ultima pozitie publica a bancii centrale sugereaza o miscare limitata a dobanzii cheie, preferabil cu pasi succesivi, mici. Iata de ce este previzibila o coborare a dobanzii de politica monetara cu 0,25% la urmatoare sedinta a boardului Bancii Nationale a Romaniei", spune Radu Craciun.

In plus, "amplitudinea miscarii", spune economistul sef al ABN Amro, "va depinde de contextul intern si international si de nivelul cursului de schimb".

Rozalia Pal, economistul sef al Unicredit Tiriac Bank, estimeaza cel mult o marire cu 0,25% a dobanzii de politica monetara si mizezaza mai degraba pe o mentinere a actualului nivel. "Pana in prezent avem o estimare de mentinere a dobanzii cheie la nivelul anual de 7%, dar sesizam un posibil risc de crestere cu 0,25% a acesteia, din cauza presiunilor inflationiste", spune Pal.

"Urcarea succesiva a ratei anuale a inflatiei pana la 6% in august si septembrie a fost o surpriza atat pentru noi cat si, cred eu, pentru banca centrala si anunta o posibila iesire din tinta anuala de 4% plus sau minus 1%", a spus Pal, care estimeaza ca presiunile inflationiste se vor mentine si in prima jumatate a anului 2008. "Inflatia se va tempera in a doua jumatate a anului 2008, astfel incat se va putea atinge tinta anuala a bancii centrale, de 4,5%", a mai spus Pal.

Economistul sef al Unicredit Tiriac Bank estimeaza pentru finalul anului 2007 o inflatie anuala de 5,2%, "cu un usor risc de depasire a acestui nivel".  "Ca sa se ajunga la nivelul anual de 5,2%, ar trebui ca preturile volatile sa scada fata de lunile august si septembrie, cand au urcat cu peste 1% fata de luna anterioara".

Pe termen lung insa, spune Rozalia Pal, banca centrala nu va fi atrasa de o marire a dobanzii de politica monetara din ratiuni legate de convergenta. "Banca centrala trebuie sa apropie nivelul dobanzilor de cel din Uniunea Europeana, din ratiuni de convergenta. Deja in regiune, doar Ungaria are rate mai mari ale dobanzii cheie, de 7,75%, in schimb, tarile baltice, care au o inflatie superioara Romaniei, practica dobanzi mai joase", spune Pal.  

Astfel, estimarile Unicredit arata ca banca centrala va cobori dobanda de politica monetara in viitor, chiar daca, explica Pal, "vom vedea o usoara urcare a acesteia, din cauza presiunilor inflationiste". Totusi, avertizeaza economistul sef al Unicredit Tiriac Bank, o crestere a dobanzii de politica monetara atrage dupa sine si riscuri de accentuare a inflatiei, din perspectiva mecanismului cerere/oferta. In opinia sa, banca centrala va face acele miscari care vor atenua influenta negativa a cererii in exces si a cresterii salariilor prea rapide fata de productivitate, care ascund riscul supraincalzirii economiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: