Leonard Orban: CE are toleranta zero in privinta incalcarii Tratatului de aderare

Data publicarii: 20-10-2007 | Economie

Comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban a avertizat, vineri, autoritatile de la Bucuresti ca trebuie sa inteleaga faptul ca la nivelul Comisiei Europene (CE) exista "toleranta zero" in privinta incalcarilor Tratatului de Aderare, iar lucrurile nu se mai pot rezolva cu un telefon.

"Uniunea Europeana este o organizatie a regulilor care trebuie respectate de toata lumea. Nu se accepta nicio derogare, nicio exceptie sau amanare de la aceste reguli. Nu se mai pot da telefoane pentru a se incerca neaplicarea regulilor. Cine mai crede ca acest lucru este posibil, se inseala foarte mult. Toleranta este zero. Si ea se aplica tuturor tarilor si companiilor, indiferent de marimea sau importanta lor", a spus Orban.

Referitor la cazul in care Romania este acuzata ca a incalcat Tratatul de Aderare prin acordarea de ajutoare de stat care nu sunt compatibile cu regulile europene, pentru privatizarea Automobile Craiova, Orban a precizat ca a solicitat Comisiei Europene sa il rezolve cu maxima urgenta. "Termenul maxim este de 18 luni, dar eu sper ca situatia sa se rezolve in maxim opt luni. Depinde de modul in care autoritatile de la Bucuresti vor coopera cu CE si de calitatea informatiilor care vor fi acordate", a precizat comisarul european. Acesta a adaugat ca nu are cunostinta de existenta altor cazuri asemanatoare privind Romania, dar nu exclude aceasta posibilitate, deoarece instiintarile comisarilor se fac doar dupa finalizarea tuturor problemelor tehnice.

Leonard Orban a mai avertizat autoritatile romane si de faptul ca trebuie sa dea dovada de transparenta totala in relatia cu Comisia Europeana. "Informarile CE se fac inclusiv din mass media, lucru care s-a intamplat inclusiv in cazul acesta. Daca nu exista transparenta, se incep investigatii pe baza articolelor din presa", a spus Orban.

Comisarul european pentru multilingvism s-a aflat vineri la Bucuresti dupa ce Comisia Europeana a declansat o investigatie impotriva Romaniei privind o posibila incalcare a Tratatului de aderare, prin acordarea de ajutoare de stat in privatizarea Automobile Craiova cu compania Ford.

Presedintele Consiliului Concurentei (CC), Gheorghe Oprescu, a declarat, vineri ca acest contract nu se va derula in cazul in care Comisia Europeana va decide ca Romania a incalcat Tratatul de aderare prin acordarea unor ajutoare de stat care nu sunt compatibile cu regulile europene.

Comisia Europeana a decis saptamana trecuta investigarea unei posibile acordari de ajutoare de stat in cazul Daewoo si a emis un ordin prin care cere Romaniei sa suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost in prealabil notificate Bruxelles-ului. Comisia a deschis o investigatie amanuntita asupra unor posibile ajutoare acordate in contextul privatizarii Automobile Craiova, fosta Daewoo Craiova, si vanzarii sale catre Ford Motor Company in septembrie 2007, anunta purtatorul de cuvant al comisarului pentru concurenta Neelie Kroes.

AVAS si Consiliul Concurentei trebuie sa trimita, pana la sfarsitul lunii octombrie, o pozitie la Comisia Europeana privind toate aspectele referitoare la concurenta si ajutor de stat ale privatizarii Automobile Craiova.

Pe parcursul lunii noiembrie, Comisia Europeana va analiza documentele partii romane, iar in termen de 18 luni de la data deschiderii procedurii de investigatie va trebui sa emita o decizie. Aceasta decizie poate fi de autorizare, de autorizare conditionata sau poate fi negativa, caz in care furnizorul trebuie sa recupereze ajutorul de stat acordat, plus dobanzile aferente.

Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum prin care sunt suspendate dezbaterile din Parlament la proiectul de lege privind unele masuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova, pana la decizia Comisiei Europene.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern la mijlocul lunii septembrie si trimis Parlamentului. Actul normativ este depus in prezent la Comisia de privatizare din Senat, insa senatorii au amanat de mai multe ori dezabaterile pe acest proiect.

Ford Europa considera ca actiunea Guvernului Romaniei este in concordanta cu cerintele CE. "Ford of Europe a spus ca va coopera in totalitate cu Comisia Europeana pentru a ajuta ducerea investigatiei la o concluzie satisfacatoare cat mai curand posibil", au spus reprezentantii Ford.

Contractul facut public de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) prevede sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor privind numarul de unitati produse si a locurilor de munca aratand ca, in cazul in care schimba obiectul de activitate sau reduce numarul angajatilor sub 500, Ford va plati statului jumatate din pretul de cumparare de 57 milioane euro.

Contractul il mai obliga pe cumparator la plata a 25% din pretul de cumparare catre AVAS daca produce mai putin de 200 de mii de automobile anual, 10% in cazul in care produce intre 200 si 225 mii de unitati si 5% daca produce intre 200 si 225 de unitati. Prin contract Ford trebuie sa produca peste 250 mii automobile la sfarsitul celui de-al patrulea an de la data finalizarii tranzactiei si 300 mii la sfarsitul celui de-al patrulea an investitional.

Alte prevederi vizeaza nerespectarea clauzelor contractuale privind pastrarea numarului de 3.900 de angajati preluati la cumpararea societatii. Prin urmare, o reducere a numarului acestora sub 500 va atrage plata a 50% din pretul de cumparare, iar o diminuare sub 2.500 plata a 20% din pret. Scaderea numarului de angajati sub 3.000 va insemna plata a 10% din pret.

Pe de alta parte, presedintele comisiei de privatizare a Daewoo, Sebastian Vladescu, a declarat la sfarsitul lunii trecute ca AVAS va trimite, pana la sfarsitul lunii octombrie, o notificare la Comisia Europeana privind toate aspectele referitoare la concurenta si ajutor de stat ale privatizarii Automobile Craiova, data limita fiind 30 octombrie.

Vladescu a spus ca Ford va beneficia doar de ajutoare de stat care se incadreaza in schemele de ajutor admise de legislatia UE. Contractul de privatizare a Automobile Craiova cu Ford Motor Company a fost semnat in 12 septembrie la Frankfurt.

NewsIn