Paine cu soia modificata genetic, confiscata de Greenpeace din Carrefour Orhideea

Data publicarii: 22-10-2007 | Afaceri

Reprezentantii Greenpeace au protestat, duminica dimineata, in magazinul Carrefour Orhideea, fata de comercializarea painii continand soia modificata genetic, produs pe care l-au confiscat de pe rafturi, si cer conducerii supermarketului sa schimbe politica privind organismele modificate genetic.

"Raportul de laborator M0710/058 pentru analiza componentelor modificate genetic, realizat de Umweltbundesamt, Viena, arata ca painea produsa de Snack Attack, distribuita si la Carrefour, contine soia modificata genetic. Situatia este ingrijoratoare deoarece painea nici macar nu este etichetata ca modificata genetic. Cerem conducerii Carrefour sa actioneze imediat si sa confiste painea modificata genetic din toate magazinele proprii asa cum a facut Greenpeace astazi la magazinul Orhideea", a declarat, duminica, coordonatorul de campanii Greenpeace, Gabriel Paun.


Diferente intre produsele normale si cele modificate genetic

Conform legislatiei care reglementeaza regimul comercializarii produselor care contin OMG, toate alimentele in a caror compozitie organismele modificate genetic sunt prezente in proportie mai mare de 0,9% trebuie etichetate. " Legea spune ca alimentele MG trebuie sa includa pe eticheta textul "Acest produs contine organisme modificate genetic". Pragul de etichetare in cazul contaminarii alimentelor cu OMG este de 0,9%, cu conditia sa fie demonstrat faptul ca situatia nu a putut fi evitata din punct de vedere tehnic. Nu numai ca painea produsa de Snack Attack contine soia MG, dar nici macar nu este etichetata corespunzator, deci consumatorilor li se incalca dreptul de a le evita", a mai spus Gabriel Paun, amintind de sondajul de opinie comandat de Greenpeace, potrivit caruia 67% dintre romani resping alimentele care contin OMG.

Actiunea Greenpeace face parte din campania impotriva OMG demarata de organizatia neguvernamentala in cursul lunii august. Odata cu lansarea acestei campanii, Greenpeace a prezentat un ghid al consumatorului care continea clasamentul supermarketurilor in functie de politica acestora cu privire la vanzarea de alimente modificate genetic - lista verde, lista orange si lista rosie.

Astfel, potrivit acestui ghid, supermarketurile verzi - Billa, Kaufland, Plus si Profi - au oferit organizatiei Greenpeace o declaratie in scris prin care garanteaza ca nu comercializeaza produse  etichetate care contin OMG. De asemenea, supermarketurile incluse pe lista orange - Carrefour, Metro, Selgros, Penny si XXL - au oferit Greenpeace o declaratie in scris confrom careia nu folosesc OMG in produsele propriilor marci. Pe de alta parte insa supermarketurile aflate pe lista rosie - Auchan, Artima, Cora, La Fourmi si Mega Image - nu au dorit sau nu putut sa garanteze in niciun fel ca nu vand alimente modificate genetic. Potrivit Greenpeace, dintre supermarketurile cuprinse in lista rosie, Auchan si Artima nu au dorit sa raspunda solicitarii organizatiei privind politica fata de OMG.

Reprezentantii organizatiei neguvernamentale au avut o discutie cu conducerea Carrefour, in urma careia reprezentantii supermarketului au declarat ca vor prezenta un punct de vedere intr-un comunicat de presa pe care il vor remite luni.

"Toate supermarket-urile, in special Carrefour, trebuie sa respecte vointa majoritatii consumatorilor din Romania si sa garanteze ca nu mai vand alimente MG. Carrefour trebuie sa contacteze toti producatorii - inclusiv Snack Attack - si sa sa le ceara sa nu le mai furnizeze alimente MG in viitor", a mai precizat Gabriel Paun.

Sondajul de opinie comandat de Greenpeace si realizat in perioada mai-iulie 2007 arata ca 67% dintre romani refuza categoric sa consume alimente modificate genetic. Studii recente arata ca hranirea cobailor cu OMG a dus la efecte nedorite si neanticipate, cum ar fi alergii, rezistenta sporita la antibiotice si semne de toxicitate in ficat si rinichi".

Romania s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Acesta masura a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2007.

Potrivit MADR, cei 1.100 de cultivatori autorizati au realizat anul trecut o cantitate de 248.000 de tone de soia modificata genetic. Din categoria organismelor modificate genetic, singura planta care este autorizata de UE este porumbul modificat genetic. Suprafata totala autorizata de catre Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene, conform legislatiei in vigoare, pe care s-a cultivat porumb modificat genetic in Romania in anul 2007, este de 332,5 ha, in judetele Arad (40 ha), Braila (60 ha), Calarasi (226,5 ha, inclusiv testare), Iasi (5 ha), Neamt (0,5 ha testare), Timis (0,5
ha testare).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: