Scaderea productiei de petrol aduce riscul unor posibile razboaie globale

Data publicarii: 22-10-2007 | International

Productia de titei la nivel mondial a atins deja pragul maxim si urmeaza sa se reduca cu jumatate pana in anul 2030, conform unui raport ce avertizeaza asupra faptului ca reducerile extreme de combustibili fosili vor conduce la razboaie si crize sociale, informeaza pagina de internet a The Guardian.

Grupul german Energy Watch Group (EWG) isi va publica studiul astazi, la Londra, atragand atentia asupra faptului ca productia de petrol la nivel global a atins pragul maxim in 2006, mult mai devreme decat se asteptau majoritatea expertilor.

Studiul, ce estimeaza ca productia de titei va incepe sa se diminueze de acum inainte cu cate 7% pe an, vine in urma unor noi recorduri ale pretului la petrol, inregistrate aproape in fiecare zi din saptamana trecuta, vineri depasind 90 de dolari barilul (echivalentul a 44 de lire sterline).

"In curand lumea nu va mai fi capabila sa produca necesarul de petrol. Cererea creste iar rezervele se diminueaza. Aceasta este o problema majora pentru economia mondiala", a declarat fondatorul EWG, Hans-Josef Fell.

Autorul studiului, Joerg Schindler, a declarat ca cea mai socanta descoperire a fost cea privind declinul rapid al productiei petrolului dupa ce a atins pragul maxim, declin care, conform autorului, este foarte aproape.

Rezultatele studiului contrasteaza cu estimarile facute de catre Agentia Internationala pentru Energie (AIE), care afirma ca nu exista deocamdata motive de temere vis-a-vis de rezervele de titei.

Cu toate astea, studiul EWG scoate la iveala mai multe date in legatura cu productia de petrol, acestea fiind mult mai solide decat estimarile actuale privind rezervele existente.

Grupul a declarat ca estimarile oficiale ale industriei vorbesc despre rezerve de aproximativ 1,255 gigabarili (echivalentul rezervelor pe o perioada de 42 de ani la rata de consum actuala). Insa se crede ca cifra reala este de doar doua treimi din aceasta.

Productia globala de petrol este momentan de aproximativ 81 de milioane de barili pe zi (EWG se asteapta ca aceasta sa scada la 39 de milioane de barili pana in 2030).

Se estimeaza de asemenea scaderi drastice ale productiei de gaze naturale, carbune si uraniu.

Studiul prezinta un viitor sumbru in cazul in care nu se vor adopta masuri radicale. Economistul britanic pe probleme de energie este de parere ca "o reducere anticipata a rezervelor de petrol ar putea sa duca foarte usor la posibile conflicte in masa, precum cele din Burma, la care am asistat acum o luna. Pentru guvern, industrie si populatie, aceasta problema nu mai reprezinta ceva superficial, situatia putand sa scape de sub control si sa se transforme intr-o prabusire totala a societatii".

Schindler trage o concluzie similara. "Lumea se afla la inceputul unei schimbari structurale a sistemului economic. Aceasta schimbare va fi influentata de scaderea rezervelor de combustibili fosili si va influenta aproape toate aspectele din viata cotidiena".

Unul dintre ecologistii cei mai cunoscuti din Marea Britanie, Jeremy Leggett, de asemenea autor al cartii Half Gone (Pe jumatate epuizat), in care se vorbeste despre declinul productiei de petrol (definit ca momentul in care productia maxima de titei a fost atinsa), a declarat ca atat guvernul din Anglia cat si industria energetica duc o politica de "negare institutionala".

"Pe vremea cand eram consilier guvernamental, propuneam ideea conform careia ar trebui sa formam un grup de studiu care sa analizeze cat de repede ar putea Marea Britanie sa produca o tehnologie alternativa de energie electrica, privind declinul titeiului", a declarat acesta.

"Alti consilieri industriali au sprijinit ideea. Insa guvernul a preferat sa doarma linistit, fara ca macar sa efectueze un plan alternativ".

Fell a declarat ca lumea ar trebui sa se indrepte rapid catre folosirea energiei regenerabile si catre o sporire dramatica a eficientei energetice, aceasta fiind o cale de a combate schimbarile climatice si de a asigura energia electrica.

"Daca facem aceste lucruri s-ar putea sa nu ne confruntam cu o criza energetica".

Fell a acuzat guvernul britanic de ipocrizie. "Tony Blair si Gordon Brown au discutat mult in legatura cu schimbarile climatice dar nu au stabilit politici clare pentru a indrepta directia consumului catre resurse regenerabile", a spus acesta.

"Acesta este motivul pentru care se discuta inca despre energia nucleara si cea pe baza de carbon".

Politica Germaniei, ce garanteaza plati peste cele de pe piata pentru producatorii de energie regenerabila, este adoptata in multe tari (insa nu in Marea Britanie, unde resursele regenerabile genereaza aproximativ 4% din necesarul de electricitate al tarii si 2% din nevoile energetice totale).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: