Centralele termice, in tandem cu panourile solare, ieftinesc caldura cu 40%

Data publicarii: 22-10-2007 | Imobiliare

Costurile cu incalzirea locuintei in anotimpul rece precum si cele cu producerea apei calde scad daca se utilizeaza centralele termice in condensare (care recupereaza din caldura pierduta la evacuarea gazelor arse) alaturi de panourile solare, noteaza Gandul.

Simtind ca Uniunea Europeana (UE) va lua masuri de incurajare a utilizarii tehnologiilor energetice ecologice eficiente, importatorii autohtoni au inceput sa promoveze, mai ales in ultimul an, acest tip de echipamente. Folosirea centralelor termice in condensare determina scaderea consumului de combustibil, in speta gazele, cu 30%, iar panourile solare asigura producerea apei menajere 100% pe parcursul a opt luni pe an (martie-octombrie) si partial in perioada de iarna.

 "Panourile sunt capabile sa absoarba energia solara si pe timp de iarna, avand un aport la producerea apei calde menajere. In lunile cand avem parte de mai putina insolatie, centrala termica, cu care functioneaza in tandem, compenseaza diferenta dintre temperatura agentului termic furnizat de panouri si cea dorita", a declarat Sever Scarlat, director general al Baxi Romania.

Acesta sustine ca sistemele solare pot reduce costurile de incalzire cu pana la 30% si pe cele pentru furnizarea de apa calda menajera cu pana la 60% putand fi utilizate la toate tipurile de cladiri pentru locuinte. Per total, tandemul centrala termica-panou solar reduce costurile de incalzire cu 40%. O astfel de instalatie, la care se adauga un boiler, se poate achizitiona cu circa 4.500-5.000 de euro. Cele mai cunoscute marci sunt Viessmann, Baxi, Buderus, Vaillant, Keston, Immergas, Ariston.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: