Cursul euro pentru plata taxelor va fi din 2008 cel publicat in Jurnalul Oficial al UE

Data publicarii: 23-10-2007 | Economie

Cursul de schimb al monedei euro folosit pentru plata accizelor si a altor taxe va fi din 2008 cel publicat in Jurnalul Oficial al UE, stabilit de Banca Centrala Europeana in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal.

"Ministerul Economiei si Finantelor a decis sa introduca aceasta modificare pentru ca procedura este uzuala in tarile membre UE care nu au adoptat moneda euro si este in acord cu directivele comunitare in domeniul taxarii", au precizat reprezentanti ai institutiei.

In 2007, cursul de schimb utilizat pentru plata taxelor stabilite in echivalent euro a fost cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie 2006.

Taxele care se platesc in echivalent euro, conform Codului Fiscal, sunt accizele, taxa speciala pentru autoturisme si impozitul la titeiul din productia interna.

Potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal de guvern, in septembrie, prin ordonanta de urgenta, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2008, valoarea in lei a acestor taxe se va determina pe baza cursului de schimb "stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al UE".

Cursul publicat de Banca Centrala Europeana pe 2 octombrie 2007, pentru prima zi lucratoare a acestei luni, a fost de 3,3574 lei pentru un euro. Conform prevederilor Codului Fiscal in vigoare in 2007, la plata taxelor in echivalent euro ar fi trebuit sa se ia in calcul, asa cum s-a procedat anul trecut, cursul comunicat de BNR pentru prima zi lucratoare din octombrie 2007. Astfel, ar fi urmat sa fie valabil cursul de 3,3559 lei pentru un euro, comunicat in 28 septembrie 2007, pentru luni 2 octombrie 2007.

Ratele de referinta ale BCE sunt bazate pe o metoda care ia in calcul media cursurilor zilnice ale bancilor centrale, care, de obicei, se realizeaza in jurul orei 15.15, ora Romaniei. Ratele de schimb publicate de BCE reflecta conditiile de piata care prevaleaza la momentul in care se aplica metoda de calcul. Cursul reprezinta media ratelor din cumparare si vanzare si nu reflecta neaparat ratele la care au fost facute, de fapt, tranzactiile.

Potrivit Codului Fiscal, operatorii economici sunt cei care au obligatia sa calculeze accizele si impozitul la titeiul din productia interna si sunt raspunzatori pentru exactitatea calculului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: